Красотите на Сребърна стигнаха до Страната на изгряващото слънце

Екипът на японската телевизия и местните им водачи работиха заедно 10 дни край езерото и в него, за да покажат красотите на Сребърна в своята страна
Екипът на японската телевизия и местните им водачи работиха заедно 10 дни край езерото и в него, за да покажат красотите на Сребърна в своята страна

Екип на националната телевизия „ТБС Вижън“ от японската столица Токио засне уникални кадри на територията на Поддържан резерват „Сребърна“. В рамките на 10 дни от престоя са обходени и заснети с висококачествена апаратура колонията на къдроглавия пеликан и местообитанията на защитените видове птици.

За първи път в Сребърна са осъществени подводни снимки на кореновата система на плаващите тръстикови острови и удавената върбова гора. Особен интерес за екипа на японската телевизия са предизвикали местообитанията на редките защитените растения блестяща млечка и блатно кокиче. Заснети са уникални кадри на улавяне на жертви и процеса на хранене при хищното растение обикновена мехурка.

Консултант на телевизионния екип е представител на Института за биоразнообразие и екосистемни услуги към БАН. Той е отчел много добро състояние на популациите на защитените растения, които в Плана за управление на резервата са посочени с ограничено разпространение.

ТBS Vision Inc., която е дъщерна на водещата TBS /Tokio Broadcasting System Television Inc./ заснема документални филми на обекти на Световното наследство, под закрилата на ЮНЕСКО, част от които е и Поддържан резерват „Сребърна“. Очаква се документалният филм да бъде излъчен в Япония в средата на август, след което ще бъде предоставен на РИОСВ-Русе за некомерсиални цели и работа с деца.

Това не е първото посещение на граждани от Страната на изгряващото слънце в Сребърна. Допреди години, когато организирани групи от Северното черноморие издава всеки ден на разходки в резервата сред имаше и немалко японци, познаваха ги и по фотоапаратите местните жители. Преди десетина години дори тогавашният японски посланик, възхитен от красотата на езерото и природата около него заяви пред медиите, че ще направи постъпки дипломатическото представителство да купи терен над брега и да построи там дом за почивка на японските дипломати.

1 thought on “Красотите на Сребърна стигнаха до Страната на изгряващото слънце

  1. Голям праз.
    Какво ще стане с това езеро. То става все по-малко и по-малко.Отива към пресъхване.

    Трима японци работят, а пет българи ги придружават. Каква ефективност,братко. Как няма да искат отново да се повиши билета за вход в музея.
    Колко са щастливи нашите .

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.