Криминалисти от Силистра: Внимавайте – измамите с лъжливи катастрофи продължават!

Измамите на наивни възрастни хора по схемата „Имате близък, пострадал в ПТП“ продължават, като през последните дни в районното полицейско управление в Силистра са получени множество сигнали и жалби.

203063-big (Small)Измамите на наивни възрастни хора по схемата „Имате близък, пострадал в ПТП“ продължават, като през последните дни в районното полицейско управление в Силистра са получени множество сигнали и жалби… Това алармираха днес от вътрешното ведомство на дунавския град. За съжаление, въпреки че този престъпен механизъм получи широка медийна разгласа, той продължава да работи, показва полицейската практика.
Криминалисти припомниха, че жертви на престъпниците продължават най-често да са възрастни хора в по-малките населени места. Те лековерно приемат за истина телефонно обаждане, че техен роднина – син, дъщеря или внук, е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора. Под предлог, че близкият им е задържан в ареста, измамниците искат пари за неговото освобождаване, като се представят за адвокати, прокурори или полицаи. „Старците не само дават всичките си спестявания, но често взимат и заеми с желанието бързо да помогнат на близкия си“, обясниха блюстителите на реда.
Затова от полицията отново напомнят на възрастни хора за съществуващата опасност. „Нека техните близки да им обяснят, че в никакъв случай не бива да се доверяват на подобни обаждания, най-малкото пък да дават пари на непознати, независимо за какви се представят“, умоляват криминалистите от Силистра. Те напомнят също, че ако все пак хора попаднат в подобна схема, преди да предприемат каквото и да било, непременно да потърсят връзка със свои близки или с полицията на тел.166.