Криминогенната обстановка през април е стабилна и устойчива, рапортува полицията

Положителни резултати от полицейската дейност през месец април 2019 г. отчете ръководството на Областната дирекция на МВР в Силистра на редовния месечен брифинг. С 13,48% е намалял броят на регистрираните престъпления, а криминогенната обстановка в областта остава относително стабилна и устойчива. Коефициентът на престъпност през изтеклия месец е 60,93 престъпления на 100 000 души, което е с близо 10 престъпления по-малко от същия период на миналата година.

Като основни непосредствени задачи в предстоящата дейност на дирекцията областният директор старши комисар Юлиян Караславов открои осигуряването на добър обществен ред и безопасност по време на абитуриентските балове и изборите за членове на Европейския парламент. Той увери, че са взети всички необходими мерки, създадена е оптимална организация и е ангажиран целият охранителен и оперативен състав на дирекцията, за да се гарантира безпроблемното им протичане.

Според данните от полицейската статистика, представени от зам.-директора комисар Мартин Недялков, през месец април са регистрирани 77 престъпления, а за същия период на м.г. 89, т.е. налице е спад с 13,48%. През периода няма регистрирани умишлени убийства и грабежи, кражбите са 13, срещу 12 през април 2018 г., измамите 3, срещу 2 през април м.г., престъпленията, свързани с наркотици 10, срещу 9 през предходния период.

През изтеклия месец са проведени 51 специализирани полицейски операции, издирени са 26 човека, извършени са 19 проверки на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, 18 – на заложни къщи и 18 на автоморги и депа за разглобяване на автомобили. Полицейски служители са провели 151 срещи с органите на местното самоуправление за идентифициране и търсене на решение на конкретни проблеми, а ръководни служители са осъществили прием на граждани в 10 населени места.

От 1 до 30 април в Силистренска област са регистрирани 14 пътнотранспортни произшествия, 3 от които тежки, с 1 загинал и 3 ранени граждани, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. За същия период на м.г. автопроизшествията са били 14, 3 от които тежки, без загинали и с 4 ранени. През изтеклия месец са съставени 141 акта и 2472 фиша, 1312 от които електронни. Наложени са 73 принудителни административни мерки.

Служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 848 сигнала, 86 от които за нарушения на обществения ред. Полицейски и младши полицейски инспектори от „Териториална полиция“ са приели 1159 граждани, отработили са 1379 преписки и са изготвили 202 сигнални писма.