Кръстовден е – празнувайте граждани на Силистра!

Утрешният празничен за Силистра ден започва в 9,00 ч. в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел”, където Доростолският митрополит Амвросий и духовници от епархията ще отслужат Божествена Света литургия.

В 10,00 ч. пред Художествената галерия ще бъде открита скулптурата, посветена на художника Бедиг Бедросян с автор проф. Георги Чапкънов – Чапа, почетен гражданин на Силистра. В 10.30 ч. в галерията ще открият и съвместната изложба на живописни творби на Бедиг Бедросян и скулптури на проф. Георги Чапкънов. По същото време с концерт на Градския духов оркестър в Дунавския парк стартира празнично детско утро „Аз обичам моята Силистра”.

В зала „Версай” от 11,00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет. След приветствените речи на местната власт ще последва награждаване със званието „Почетен гражданин на Силистра” на доц. Илиянка Горанова. Отличие „За граждански принос” ще получи Християн Маринов, а Нели Чешмеджиева ще бъде наградена с отличието „Студент на годината”

От 18,30 ч. на площад „Свобода” ще се проведе тържествена церемония по случай Празника на Силистра с поздрав от кмета д-р Юлиян Найденов към гражданите и гостите на града. Ще последва концерт на Центъра за музика и изкуство „Мегатон”, Силвия Кацарова, рокгрупа „Melmac Riders”.

Празнични фойерверки ще осветят в края на деня небето над града.

През целия ден безплатно ще работят Археологическият музей, Художествената галерия и Природонаучният музей в Сребърна.