Кукерите на Кайнарджа и Айдемир пребориха над 100 групи и спечелиха престижни награди

С две престижни отличия – Наградата на публиката и Бронзова маска, се завърнаха кукерските групи на Айдемир и Кайнарджа от 28-мия Международен маскараден фестивал „Сурва 2019“, проведен в Перник.

Самодейците на читалище „Отец Паисий“ от Кайнарджа спечели Наградата на публиката, съобщи профилът на събитието във „Фейсбук“. От общо почти 3900 есемеса, изпратени от публиката за определяне на нейния фаворит, добруджанци грабнали първото място с 543 гласа. Второто място заели кукерите от с. Равно поле, Софийско с 450 гласа, а трети се наредили маските от с. Бозвелийско, Варненско с 337 гласа.

При кукерските групи Златната маска е за кв. „Долно Езерово“, община Бургас, сребърната – с. Столепово, област Пловдив, и бронзовата – за Айдемир, община Силистра.

Деветчленно жури оцени тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи. Председател на журито бе доцент Георг Краев от НБУ. Двете силистренски групи бяха сред повече от 100 от цялата страна и чужбина, а участниците бяха над 6 000 души, което прави празника в Перник най-голям по рода си на Балканския полуостров, а вероятно и в цяла Европа.

На 11 март в село Брънещ край Букурещ, където живеят наследници на калипетровци, ще е поредното издание на тамошния Международен фестивал Куковден, който се провежда за четвърти път. Брънещяни също се включиха със своя група в пернишката „Сурва“, водени от силистренеца Георги Вълев.

Навръх Сирни Заговезни – 10 март, в центъра на село Айдемир с организацията на община Силистра, кметството и Народно читалище „Родолюбие“ ще бъде проведен поредният Празник на кукерите и маските, в който участват кукерски групи предимно от област Силистра.

В същия ден кукерски игри се провеждат в Калипетрово, Кайнарджа, Варненци, Професор Иширково, Сребърна и в други населени места в Крайдунавска Добруджа.

На 30 март от 10,00 ч. в центъра на село Калипетрово е 14-то издание на Националния кукерски фестивал, обикновено с международно участие от съседна Румъния.