Кукери помогнаха на айдемирци да изгонят злото от селото си

Около 200 участника във Фестивала на кукерите и маските се опитаха да изгонят злото от село Айдемир навръх Сирни Заговезни. 44-тото издание на фестивала стартира в центъра на селото, след като кметът Денчо Георгиев и представители на държавната и местна власти си поискаха прошка от айдемирци и гостите на селския мегдан.

Във фестивала се изявиха 7 кукерски групи от областта и 10 индивидуални изпълнители. Самодейните състави представиха характерни за регионите им танци, а индивидуалните изпълнители – театрални сценки и скечове, с което се характеризира айдемирското събитие. Всички получиха грамоти за участие и парични награди. Те бяха осигурени от община Силистра, местни фирми, кооперации и бизнесмени. Традиционни организатори на проявата бяха община Силистра, кметството и читалище „Родолюбие 2006“ в Айдемир. В историята си празникът е бил отлаган само веднъж – през 2010 г. заради лошото време.

Кукерските игри обраха аплодисментите на хилядната публика, а пресъздаването на обичаи и ритуали върна зрителите в онази епоха на българщината, в която млади и стари са обличали кукерските и маскарадните костюми и дружно са играли по мегданите.

Символиката на целия кукерски обичай е пречистването от злите сили и победата на светлината над мрака. Същото сториха днес и в село Айдемир. Те изгониха злото, но къде отиде то, никой не видя, догодина ще го гонят пак.

Традиционни кукерски празници и общоселски тържества по случай Сирни Заговезни имаше и в други селища на Крайдунавска Добруджа. Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа обичаят е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19-ти век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени. Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял и посечен от римляните в Доростол /Силистра/.