Кукери танцуваха днес в Калипетрово

Атракция, красота, финес и настроение. Традиции и обичаи – стари и още по-стари, но съхранени до днес… Памет, родолюбие, минало и настояще. И разбира се – тръпката от надпреварата: кой ще спечели, кой ще е по-добрия, с по-оригинален танц, по-автентичен обичай, по-характерен костюм…

Снимка - Пеню Пенев
Снимка - Пеню Пенев

Всичко това се събра днес накуп в центъра на с. Калипетрово, където за 9-ти пореден път се проведе националния кукерски фестивал, чийто традиционен домакин е тъкмо силистренското село.

Снимка - Пеню Пенев
Снимка - Пеню Пенев

Над 1500 души от Силистра, разбира се – Калипетрово и околните села се стекоха, за да се насладят на невероятното шоу и емоционалния кукерски спектакъл, изигран майсторски от над 300 участника, разпределени в 9 групи. Зрителите пък видяха вечните български нрави и обичаи от различните краища на страната – Силистра, Варна, Ямбол, Дупница, а така също и от румънското село Липница. Националната проява бе уважена от председателя на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов и от кмета на общината Иво Андонов.

Снимка - Пеню ПеневПопулярният български обичай „Заораване с водосвет“, който се спазва и прави по различен начин в страната преди всяка пролетна оран, бе най-предпочитания по време на кукерския фестивал в Калипетрово.

Снимка - Пеню Пенев
Снимка - Пеню Пенев

Гостите от румънското село Липница, близо до Констанца, пък избраха танц, посветен на пролетта, в който се сблъскват доброто и злото, като накрая побеждава доброто. „Любопитното е, че в Румъния няма такъв обичай – кукери, той е единствен само в нашето село, тъй като почти всички сме потомци на българи-преселници и е останал от тях, предавайки се по наследство“, разказа водачката на румънската група Джорджета Ботулуга.

Снимка - Пеню Пенев

„Между 100 и 150 чана /звънци/ с различна големина носят кукерите, като всеки един от костюмите тежи средно между 50 и 60 килограма“, обясни Петър Митакиев, от ямболското село Чарган.

Снимка - Пеню Пенев

Най-малкото кукерче пък бе 10-годишният Тихомир Христов от с. Професор Иширково, Силистренско. Той се бе облякъл като малко дяволче, изпъдено от стопаните в танца „Заораване“. „По това изкуства ме запалиха мама и тате, ще продължавам винаги да бъда кукер“, призна Тихомир.

Снимка - Пеню Пенев
Снимка - Пеню Пенев

Друг популярен танц показа групата от тутраканското село Варненци. „Този обичай е на повече от 5 века и е достигнал до наши дни като „Понеделник, след Сирни Заговезни“, разказаха участници.

Снимка - Пеню Пенев

Силно впечатление на престрашилите се от ниските температури зрители обаче направи 81-годишният акордеонист Хараламби Димитров със своята олющена хармоника „Кохер“. „Тя е купувана през 1936 година в Букурещ от т. нар. „втора ръка“, значи сега е на близо 100 години, но още свири много добре, макар че вече е антика“, разказа дядо Хараламби. По думите му, хармониката била подарена на читалището в с. Професор Иширково от първия й собственик, който вече е покойник.

Снимка - Александър Леви
Снимка - Александър Леви

Общо 4 награди си разделиха кукерските групи, по решение на кметството в Калипетрово след края на фестивала.

Снимка - Пеню Пенев

Трупата на домакините бе отличена за традиции и приемственост в танца си, за най-голяма автентичност приза отиде в ямболското село Чарган, а групите от селата Варненци и Джерман бяха отличени за оригинални костюми и танц.“Традициите и уважението ни към тях ще са вечни, а след две години, на какъвто период се прави този фестивал, ще сме отново тук“, заяви кметът на Силистра Иво Андонов. От кметството в Калипетрово пък съобщиха, че освен местни фирми, както и общината в Силистра, спонсори на проявата са били още партиите ГЕРБ и БСП.

Снимка - Александър Леви
Снимка - Александър Леви