Културният афиш на община Силистра прелива от събития до края на годината

Elha nova (1)Почти всеки ден до Новата година в Силистра ще се провежда културно събитие, видно е от богатия афиш на общинския отдел „Култура”. Около 35 са инициативите, предложени от читалища, училища и индивидуални творци, като „в движение” към тях може да се присъединят други мероприятия, както често става през декември.

Коледно-новогодишните събития стартираха още вчера в Регионалната библиотека с изложбата „Коледни вълшебства – подаръци за всички“, дело на силистренската Група за ръчни творби и декупаж. Пак там, но на втория етаж, читателите могат да разгледат експозиция на постери и библиотечни материали под наслова „Заслушай се…”, посветена на Международния ден на инвалидите – 3 декември. Почти по същото време школите по изобразително и приложно изкуства в Обединения детски комплекс откриха във фоайето на салона на Общината тематичната си изложба „Никулден”. Вечерта китаристката Виктория Цветкова показа музикалните си умения пред силистренската публика в една от залите на Художествената галерия.

Днес от 17,30 ч. по повод 16-дневната международна кампания за борба срещу насилието над жени Женското сдружение „Екатерина Каравелова” кани силистренци и гостите на града в салона на Общината на благотворителен концерт с изложба-базар.

Утре е следващият благотворителен концерт – „Дай криле на мечтите им”, организиран от младите червенокръстци на БЧК в Силистра. Началният час е в 18,00 ч., мястото е общинският салон, а идеята е да се съберат средства в помощ на бедни деца. Час по-късно, от 19,00 ч., читалище „Пробуда 1940” кани на юбилеен концерт по случай 75-годишнината си в сградата си в село Калипетрово.Koledna elha

След кратка почивка в събота и неделя, проявите започват още в понеделник, 7 декември, с патронния празник на СОУ „Никола Вапцаров”. От 9,00 ч. в двора и фоайетата на учебното заведение ще се проведат ателиета по интереси и Коледен базар.

За късния следобед същия ден идва поканата на читалище „Дочо Михайлов” в село Бабук. В 16,30 ч. жителите на революционното село ще приготвят фолклорно-кулинарни изненади за гостите си – седянка с изработване на коледарски венци и дегустиране на ястия, характерни за Коледа.

Който успее да се върне от софрата в Бабук може да присъства на първата кулминация от декемврийската празнична програма. От 17,30 ч. на централния площад „Свобода” ще се проведе традиционната церемония по включването на коледно-новогодишната украса и светлините на Коледната елха. Децата на Силистра, заедно с общинското ръководство ще създадат празнично настроение на всички граждани и гости на града, убедени са от общинския пресцентър. Кметът д-р Юлиян Найденов ще открие програмата със специален поздрав, а празничната вечер ще продължи с изяви на младите и талантливи деца.

В концерта ще участват известни силистренски колективи – Музикална студия „До, ре, ми”, балет „Б-2”, Клубът по спортни танци „Елеганс”, рокгрупата „Блъд шугар”, Вокалната група при формация „Добруджанче”, Ансамбъл „Добруджа” и Градският духов оркестър. При лошо време събитието ще се проведе в салона на Общината.

Регионалната библиотека отново ще е домакин на събитие, когато на 9 декември от 14,00 ч. в зала „Диоген Вичев” ще се проведе ателието за изработване на празнични картички „Подарявам ти коледна усмивка” и тържество-викторина.

На следващия ден – 10 декември, от 17,00 ч. Дружеството на художниците в Силистра ще открие традиционната си празнична изложба с творби от жанровете живопис, графика, скулптура и рисунка. Половин час по-късно – в 17,30 ч. родители и приятели ще изпълнят общинския салон за Коледното тържество на децата от подготвителните групи на ЦДГ „Роза”.

В последния делничен ден на седмицата – 11 декември, петък, в 18,00 ч. пак в салона на общината Коледния си благотворителен концерт ще проведат възпитаниците на Езиковата гимназия „Пейо Яворов”.

Останалите събития в богатия декемврийски календар на културни събития читателите на „Паралел 44” ще прочетат другата седмица.