Лавров: Русия ще продължи с военните си доставки за Сирия

Русия ще продължи военните си доставки за Сирия, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки руски информационни агенции. Безусловно, доставки на въоръжение е имало, има и ще продължава да има. Те неизбежно се придружават от руски специалисти, които помагат да се пус


Русия ще продължи военните си доставки за Сирия, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки руски информационни агенции. Безусловно, доставки на въоръжение е имало, има и ще продължава да има. Те неизбежно се придружават от руски специалисти, които помагат да се пусне в действие съответното оборудване и да се обучи сирийският персонал да работи с това въоръжение. Това не е никаква тайна, каза Лавров в предаване на руската телевизия „Първи канал“, съобщи ТАСС, цитирана от БНР.
Лавров каза, че руският президент Владимир Путин, който по-късно този месец ще говори пред Общото събрание на ООН, ще засегне в речта си сирийския въпрос, конфликта в Украйна, проблеми на глобалната икономика и санкциите срещу Русия. Всички тези кризи – Сирия и Украйна, произтичат от системни проблеми, свързани с опити да се замрази процеса на формиране на полицентричен свят, каза руският външен министър.
Русия е приемала и ще приема всички, които отговарят на категорията „бежанци“, заяви още руският външен министър Лавров. Той добави, че понякога Русия прави по отношение на бежанците повече, отколкото предполагат критерии на международните конвенции. Като пример Лавров даде приемането на бежанци от Украйна, които вече в Руската федерация са около един милион. Огромна част от тях – между 1/3 и 50 % искат да получат руско гражданство или друг постоянен статут в страната, подчерта Лавров.