Лазарският танц на Старо село влезе в националната културна листа

„Лазарски танц“ на Народно читалище „Възраждане” от силистренското Старо село влезе в националната представителна листа на


„Лазарски танц“ на Народно читалище „Възраждане” от силистренското Старо село влезе в националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, благодарение на регионално предложение и експертна оценка от културното министерство, съобщиха от областната управа в дунавския град. Староселският танц е в топ 5 сред номинациите за тази година, а в листата вече има 20 традиции, музикални и сценични разработки. Подобна класация се прави от 2008 година насам, уточниха експерти. В настоящата е имало 70 предложения от цялата страна, а точно на Еньовден в министерството на културата наградата на староселци е получил председателят на читалищното настоятелство Даринка Великова.
„Много съм развълнувана от наградата, защото тя е признание за нашия труд и стремеж да покажем традициите, както предстои да го направим на фестивал в Стара Загора”, заяви след това Великова. „За област Силистра е чест да има свой представител в тази престижна листа и е хубаво, че Добруджа е забележима в нея”, сподели зам. областният управител на Силистра Вяра Емилова, която също участва в церемонията по награждаването. „Радвам се, че успяхме да убедим журито сред наградените да има представители на Силистра и Добрич, където се развива добруджанската култура”, коментира и Венцислав Димов, известен фолклорист, родом от Добрич.
Читалища от Североизточна България попаднаха основно в петицата на нематериалното културно наследство на България за 2014 год. Това са празникът „Хедърлез“ от с. Бисерци, община Кубрат, Разградско, „Добруджанска тройка” от НЧ „Йордан Йовков” – Добрич, и „Колани, тъкани на кори” от НЧ „Пробуда” – Шумен, както и празникът „Дервишовден” от село Лесичово, Пазарджишко.
Всички отличени, като най-ново попълнение в националната представителна листа, получиха грамоти от министър Петър Стоянович, специални знаци и парични суми.