Либия къса с ЮНЕСКО заради Ирина Бокова

Либия заплаши да замрази сътрудничеството си с ЮНЕСКО, ако бълг

Либия заплаши да замрази сътрудничеството си с ЮНЕСКО, ако българката Ирина Бокова бъде утвърдена за генерален директор на организацията, предаде АФП… Генералната конференция на ЮНЕСКО трябва да одобри избора на Бокова на 15 октомври. Тя бе избрана от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на 22 септември след оспорвана битка с кандидата на Египет Фарук Хосни, подкрепян от арабските и мюсюлманските страни и обвинен в антисемитски позиции.
Либия „осъжда този избор и изразява своето несъгласие с кандидатурата на българската представителка на поста генерален директор на ЮНЕСКО“, се казва в либийска декларация, изпратена до председателя и членовете на Генералната конференция. Триполи обявява „намерението си да замрази програмите за сътрудничество с ЮНЕСКО, ако г-жа Бокова поеме функциите на генерален директор“, се добавя в декларацията, подписана от либийския министър на образованието на научните изследвания Абделкабер Багдади. Либия не желае „да бъде част от организация, ръководена от кандидат от тази страна“, се добавя в текста.
Триполи мотивира противопоставянето си на Бокова с това, че България не зачита международните конвенции относно размяната на затворници и на осъдени лица, тъй като е пуснала на свобода българските медицински сестри, осъдени на доживотен затвор по делото за заразяване на 450 либийски деца с вируса на СПИН. При това сестрите са били посрещнати „по провокативен начин“ в България според либийската делегация.
Текст и снимка – VESTI.bg