Лондонски ученици от цял свят ремонтираха Дома за деца „Димчо Дебелянов”

Remont siraci (4)15 ученици от 9-12 клас, посещаващи реномирания „Хилингдън колеж” в Лондон отделиха от свободното си време и дариха средства за освежаване на няколко стаи в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов” в Силистра, разказа социалният работник Росен Тодоров.

Средношколците, сред които деца от цял свят – Китай, Холандия, Йемен, Непал, Ирландия, Великобритания, Ливан и др., сами купиха строителните материали и инструменти, запретнаха ръкави и за около седмица преобразиха до неузнаваемост едно от крилата на Дома. Интернационалният екип „строители” са деца на служители в световни компании със седалища в британската столица и посещават частното и скъпо школо. Преди да пристигнат в Силистра с благотворителната си мисия те работели през лятото на различни места в Лондон, припечелили някакви средства и миналата седмица ги „инвестираха” в силистренския дом.

В две от просторните стаи младежите и девойките създадоха т.нар. „Синя стая”, предназначена за работа с деца в риск, пострадали от домашно насилие. Над 21 000 лева за специално оборудване – мултимедийна техника, компютри и други специализирани уреди и апарати дариха учениците, а за ремонта дадоха над 1400 лева, сподели Росен Тодоров. Естествено, през цялото време на лондонските ученици помагаха възпитаниците на Дома. В момента те са 22, при капацитет от 40 деца. В другите ремонтирани стаи ще бъдат създадени кътове за рисуване и забавления.

Логистична подкрепа им оказваха двамата преподаватели, с които те пристигнали в Силистра. Един от тях не бе за пръв път в града ни, а се оказа, че ученици от елитния колеж помагат на социалното заведение за пети път. Началото на контактите дала българка, учила преди години в същия колеж. При предишните си посещения колежаните построили площадка за игра на петанка, облагородили големия двор, измайсторили шарени огради и други весели съоръжения. Не могат да се изброят съвместните партита, барбекюта и раздадените лакомства, играчки, книжки и учебни помагала.

Езикът не е пречка, коментираха малките домакини, заболяха ни ръцете да си говорим, но приятелството и благородните идеи нямат нужда от превод.