Маджунени курабии и зеленчукови ястия „откриха“ във фестивала „Гозбите на Добруджа“

Около 70 рецепти вече са събрани за енциклопедията „Гозбите на Добруджа“, чието списване започна миналата година, съобщи етнологът Йордан Касабов. Като един от основателите на едноименния фестивал, проведен за шести път в село Сребърна, специалистът по народни традиции, заяви, че при всяко издание на инициативата се правят по около 5-6 „открития“ на стари и забравени рецепти на добруджански кулинарни изделия от всякакво естество.

Тази година вниманието на етнолога било привлечено от маджунените курабийки, нов вид лозови сърмички и други зеленчукови ястия. За да влезе в енциклопедията всяка рецепта се проверява в „реални условия“ – трябва да се сготви и да се оценят вкусовите й качества, защото „не може да се пусне нещо, което не е проверено“, заяви Йордан Касабов. Според него книгата за кулинарното изкуство на Добруджа няма да се напише лесно, но вече е в напреднала фаза.

В събота над 200 души от 20 колектива от Силистренско, Добричко и Русенско и няколко индивидуални участници показаха кулинарното си майсторство в Шестия кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“. Стотици супи, основни ястия и десерти бяха дегустирани в традиционният народен празник, преминал под мотото „На кризата напук, ние пак сме тук!“. Фестивалът бе организиран от читалище „Възраждане 1940“, кметството на селото, с подкрепата на община Силистра. Спонсори бяха и партия ГЕРБ, „Ротари клуб“, местните кооперации и фирми.

От ранни зори Ивана Василева, Петрана Георгиева и Гергина Георгиева сготвиха три, вместо два казана, както беше досега, от вкусните сребърски бобена, агнешка и рибена чорби.

Традиционно в програмата на фестивала бяха конкурсите за добруджански ястия и за етновизия на щанд. Проведе се и детска готварска работилница, а фолклорна програма изнесоха танцови и певчески читалищни колективи. Отличените участници в конкурсите бяха наградени с грамоти и предметни награди.

Като „бонус“ в тазгодишното издание на фестивала бе представянето на първия солов албум на кмета на Сребърна Георги Иванов. 13 автентични и нови добруджански песни са включени в него. Една от песните е издирена и възстановена от Иванов и е плод на народното творчество отпреди повече от 100 години. В нея се пее за опожареното до основи село през 1916 г. и 47-те жертви, разстреляни от румънските окупатори.

Дискът е създаден благодарение на художествения ръководител на оркестър „Бисери“ Живко Желев, чиито са музиката и аранжимента на песните. Текстовете са на Красимира Христова, а тонрежисьор е Петър Петров.