Майор Стоян Асенов: Винаги ще пазим в сърцата паметта за Преслав Стоянов

Панихида за 15-годишнината от гибелта на загиналия в Ирак силистренец офицерски кандидат Преслав Стоянов бе отслужена в Силистра. В ритуала в памет на колегата си участваха бойци от формированието на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив /бившата 68-ма бригада „Специални сили“/, водени от майор Стоян Асенов, бивш взводен командир на Преслав в Ирак.

„Никога няма да забравим Преслав, той беше принципен и честен човек, той беше един от нас“, заявиха колегите му. „Преслав Стоянов служеше до степен на самоотрицание, той винаги ще остане в сърцата ни и никога няма да го забравим“, бяха думите на майор Асенов.

Той връчи на родителите на боеца Иванка и Йордан Стоянови паметни послания от министъра на отбраната, от началника на отбраната и от Съвместното командване на специалните операции.

Офицерският кандидат Преслав Стоянов загина при изпълнение на служебния си дълг в Ирак на 3 май 2005 г. Той израсна в Силистра и е завършил Спортното училище. Има редица постижения в леката атлетика. В негова памет родителите му създадоха фондация. В Спортното училище има кът за Стоянов. Покритата лекоатлетическа писта на стадион „Луи Айер“ в Силистра носи името на боеца.