Малък Сечко и Баба Марта ще си поделят месец февруари

Тази година през февруари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, а месечната сума на валежите да е около нормата, прогнозира Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13° и минус 8°, най-високите – между 14° и 19°.

Последните дни на януари дадоха „заявка“ за топлото време и температурата през седмицата се доближаваше до рекордните стойности.

В началото на втория месец на годината ще бъде доста по-топло от обичайното, особено през първите дни, когато ще духа умерен юг-югозападен вятър. Вероятността за валежи до средата на десетдневието е малка. През втората половина от периода ще има валежи, предимно от дъжд. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от средните.

През второто и третото десетдневие температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Динамиката на атмосферата ще се запази и времето ще бъде променливо, с чести превалявания от дъжд и сняг, като вероятността за трайна снежна покривка е малка.

Най-топъл в Силистра е бил февруари през 2016 г. със средномесечна температура плюс 8,5 градуса, когато пада 65-годишен рекорд. Температурите през февруари преди три години стигнаха до 23,5 градуса на 15-ти. През месеца бяха подобрени 7 температурни рекорда за съответните дати.

Най-студен Малък Сечко е бил през легендарната 1954 г. със средна температура на въздуха минус 9,6 градуса. През 1954 г. в Силистра минималната температура на въздуха на 5 февруари е спаднала до минус 23,8 градуса. През 1995 г. на 27 февруари е измерена максимална температура на въздуха плюс 23,7 градуса.