Манастирът „Света Марина” посрещна миряните в празничния си ден

Празника на манастира „Света Марина“ край тутраканското село Сяново, който е в Русенска митрополия, отбелязаха християните в района. Отслужиха се Света литургия и водосвет на аязмото на манастира, за което преданието разказва, че има лечебна сила. Бе осветен и раздаден на миряните и курбан за здраве.

Смята се, че в района на с. Сяново е имало три манастира. Предполага се, че са опожарени от турците при падането на България под робство. През 1911 г. водата от аязмото бликва отново и изворът е каптиран. През 1943 г. енорийският свещеник на с. Сяново Димитър Петков решил да възстанови манастира. Бил основан комитет и с даренията на християните, посещаващи аязмото, през 1944-45 г. е построен параклис, в средата на който е изворът.

Построени са три стаи за поклонници с дарение от Донка Хлебарова от с. Нова Черна. Около 1950 г. в Сяновския манастир дошла монахинята Текла, но тя била убита през 1960 г. Започнали да валят и заплахи към поклонниците от недоброжелателни хора и обителта започнала да запустява.

През 1991 г. възникнала идеята за възстановяване на Сяновския манастир. Аязмото отново било разчистено. Били построени параклис и малка сграда.