Марихуана, цигари и алкохол предпочитали младите от Силистра

Ново социологическо проучване на тема „Ученици и психоактивни вещества” започна в Силистра сред тийнейджърите от 15 до 18-годишна възраст, съобщи Илка Караколева, експерт в местната община по превенция на зависимостите сред младите хора.

Ново социологическо проучване на тема „Ученици и психоактивни вещества” започна в Силистра сред тийнейджърите от 15 до 18-годишна възраст, съобщи Илка Караколева, експерт в местната община по превенция на зависимостите сред младите хора. ..Проучването ще обхване около 700 ученици от всички средни учебни заведения в Силистра и трябва да завърши до 15 май, допълни тя.
Целта на анкетата е да се види степента на разпространение, модели и нагласи сред младите хора към употребата на цигари, алкохол и различни видове дрога, сравнявайки ги с данните от 2007 година. На базата на резултатите ще бъдат изведени тенденциите и целите в работата на съответните институции за преодоляване на проблема на местно ниво, обясни Караколева.
Според миналогодишното проучване, най-разпространеният сред младежите наркотик е марихуаната. Данните сочат, че най-малко 20% от анкетираните са заявили, че са пушили от тревата. А най-разпространените психоактивни вещества оставали цигарите, към които посягали  64% от анкетираните младежи. Много тревожен е процентът сред младите хора, които пият алкохол – 83 % от всички анкетирани си признават, че вдигат чашката, допълниха още от общината в Силистра.