Медиите в Силистра празнуват Световния ден на средствата за масова информация

Световния ден на средствата за масова информация отбелязват днес всички журналисти. Той съвпада с Деня на българското радио, честван също на днешната дата заради подписания от Цар Борис Трети на 25 януари 1935 г. специален указ за превръщането на радиоразпръскването у нас в държавна собственост.

Иначе първите радиостанции и предаватели се появяват още през 10-те и 20-те години на 20-ти век, когато в широка употреба се въвежда и терминът „масмедия”. Медиите основно са два вида: печатни /вестници, списания, алманаси/ и електронни /информационни агенции, радио, телевизия, интернет/. Така е сега за разлика от преди, когато те са били предимно печатни, излизайки на хартиен носител. Непосредствено след освобождението ни от турско робство бележат истински бум и в Силистра, ако се съди по появата в нашия град на много такива издания.

Това са вестниците и списанията „Телеграф”, „Време”, „Зора”, „Кавал”, „Свободна България”, „Самозащита”, „Народно училище”, „Дели орман”, „Добруджа” и т.н. Дори през периода на румънската окупация от 1919 до 1940 г. тук се списват на български език още няколко вестника: „Нов глас” /преименуван по-късно на „Наш глас”/, „Правда”, „Пробуда”, „Светлина”. Местната преса продължава да се развива с пълна сила и след възвръщането ни към пределите на Родината-майка, когато най-четен става вестник „Подем”.

През времето на комунизма водещ беше в. „Силистренска трибуна”, а след 10 ноември 1989 г, в зората на демокрацията, се наложиха „Спектър Силистра”, „Порт Силистра”, „Нова силистренска трибуна” и „Успех”. Днес единственият всекидневник тук е „Бряг/Силистренски бряг/”, конкурирайки се с още няколко медии, които обаче са електронни.

Тоест налице са различни източници на информация, предлагащи я всеки през своята гледна точка с основната цел тя да бъде коректна, точна, и обективно да отразява случващото се в региона. Поне към това се стремят журналистите, които в момента са отново на поста си, а довечера смятат здраво да се повеселят по случай празника. Честито!

3 thoughts on “Медиите в Силистра празнуват Световния ден на средствата за масова информация

 1. Честит празник,момчета и момичета.
  Далеч от вас ,от един пущинак,от едно залязващо село, ви поздравявам с празника и ви желая здраве, дръзновение и здрав,изправен гръб.
  Благодарение на вас научавам какво става в Силистра и в Силистренска област.
  Рядко се срещам с някои от вас.Обменяме по няколко думи и се разделяме. С един от вас преди седмица в заемната на библиотеката само си стиснахме ръце без да разговаряме.Той работеше на компютър .Не исках да го откъсвам от творението му.Беше се задълбочил върху онова,което се лееше на екрана. Особен момент е това,нали. Друг ме прие в кабинета си и ми подари своя книга. И него заварих пред компютъра.Бързаше. Вглъбил се беше върху онова,което пръстите му създаваха с докосването си до клавиетурата. А аз влязох в малката му стая и го прекъснах.А явно бързаше . Това долових с усета си на човек,който не веднъж бил прекъсван в момент но съсредоточие върху текст. Беше учтив. Можеше да остана по-дълго,но нима трябваше да се оставя да ме обсеби дебеланщината.

  Мастилото по моето перо не е засъхнало. Все още официално в един централен вестник пишат името ми като техен нещатен кореспондент от Силистра. За разлика от предходните години и предходните десетилетия пиша рядко. Скоро,може би, ще ви поканя на една среща. Поводът е по-специален. Само един от вас знае какъв е той. Готов съм 100 процента.Само едно важно условие за момента липсва,но вярва, че и то ще отпадне с божията помощ. А после към началото на есента или в края й отново ще ви събера. За това съм готов 50 процента.

  Е , почерпете се тая вечер.
  И аз ще глътна чаша-две от хубавото ми винце, което се пени,когато пълня каната, приятно пощипва небцето и изпълва стаята с аромата си.

  Наздраве !..

  Един познат за някои,
  а за други малко по-близък .

  За трети-Бачо И.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 1

  1. Беше време,когато Силистра имаше няколко вестника. Сега няма.
   Помним те.
   Не сме те забравили.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.