Медиците в Силистра са категорични, че не са издавали фалшиви ТЕЛК-ове

Прокуратурата установи, че чрез фалшиви ТЕЛК-свидетелства се източва бюджетът на НОИ. Държавното обвинение съобщи още за схеми, според които се плаща за издаването на ТЕЛК. Цената на посредниците в различните области била различна, но се движeла между 600 и 2500 лева. Голям процент от пенсионерите в Силистренско се оказа, че получават пари не за старост, а по болест. Това станало причина прокуратурата да насочи голяма част от проверките си тук. Установени били хора, които дори не можели да обяснят каква им е диагнозата. Най-фрапиращият случай бил на шивачка, която иначе е категоризирана с над 90% неработоспособност, заради увредено зрение.

Председателите на двата състава на ТЕЛК в Силистра – д-р Сашо Симеонов и д-р Ангел Господинов, отрекоха да са участвали в незаконни схеми. Решенията на ТЕЛК не се вземат еднолично и подлежат на строг контрол, твърдят председателите на комисиите в Силистра. Председателят на Първи състав на ТЕЛК в болницата в Силистра д-р Сашо Симеонов обясни, че минимум трима, максимум четирима лекари преглеждат документацията. А самият пациент обикновено се преглежда от един или двама специалисти. Медиците са категорични, че при тях идват пациенти с направления от лични лекари и диагнози от ЛКК от цялата страна. Защото това не е забранено, т.е. жител на област Силистра може да предпочете лекар от Варна, Русе или някой друг град, но когато получи направление за ТЕЛК, отива в областния град.

Медиците от комисията не могат да подлагат на съмнение констатациите и изследванията на колегите си, обясниха още от ТЕЛК. Освен това важно условие за издаване степен на нетрудоспособност е да се прилагат към направлението или протокола от болницата консулти от съответните специалисти, заедно с изследванията, които доказват степента и вида на заболяването. Според прокуратурата посредници намирали начин да издействат инвалидни пенсии. Това обаче нямало как да стане в експертните комисии в Силистра.

Дали пробивът се прави през болнични заведения или лични лекари, тепърва ще се установява. Председателят на Втори състав ТЕЛК в Силистра д-р Ангел Господинов бе категоричен „При мен не е пристигал такъв, който да ми каже: дайте да направя това.“ А хората, които вчера чакаха пред кабинетите за ТЕЛК се оказа, че не са чували за схеми и фалшиви документи за пенсии.

Отговорност за определения процент неработоспособност носят председателите на лекарските комисии. Ако бъдат разкрити неправомерно отпускани инвалидни пенсии, лекарите възстановяват сумите по тях от джоба си след извършване на проверки.

ТЕЛК трябва да бъде в системата на Министерството на труда и социалната политика, заяви изпълнителният директор на МБАЛ в Силистра д-р Даниела Костадинова. Тя се аргументира, че ТЕЛК е експертиза за трудоспособност. Но подчерта, че това е и „финансово бреме” за лечебните заведения и вече няма желаещи лекари да работят в тази система, макар че в Силистра с усилие се поддържат два състава на ТЕЛК. Д-р Костадинова окачестви твърденията за злоупотреби в публикациите като прибързани, тъй като тече прокурорска проверка и изрази подкрепа за своите колеги. По думите на д-р Костадинова една от причините за злоупотреби, ако бъдат доказани такива, ще бъде ниският социален статус на хората в пенсионна възраст.

Друга причина е, че решенията на ТЕЛК могат да се вземат и само по документи. Д-р Даниела Костадинова прогнозира, че във връзка с промените в нормативната уредба за месечна финансова подкрепа потокът към ТЕЛК ще се увеличи. „Това, което се случва, е показателно и за многото проблеми в системата на здравеопазването”, подчерта д-р Даниела Костадинова. „Трябва да се направи реформа на законодателството за целия процес на определяне на нетрудоспособност, което значи цялостна реформа, защото досегашната практика има изключително много слабости”, смята д-р Костадинова.