Местната власт влезе в правомощията си – закле се да работи само за благото на силистренци

С 22 гласа срещу 11 за Димитър Трендафилов д-р Мария Димитрова спечели вота на общинските съветници и отново ще е председател на Общинския съвет в Силистра. Преди това новият състав на местния парламент се закле да спазва конституцията и да работи само за благото на Силистра и нейните жители.

Церемонията по встъпването във власт на силистренските законотворци в мандат 2019-2023 бе открита от областния управител Ивелин Статев, който по закон определя датите и дневния ред на заседанията на местните законодателни органи в областта. В негово присъствие бе проведена клетвата на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и кметовете на селата Айдемир, Калипетрово, Бабук, Сребърна, Брадвари, Йорданово и Професор Иширково. Те бяха представени от председателя на Общинската избирателна комисия инж. Теодора Тодорова, от чието име бяха връчени и удостоверенията на местните народни избраници.

По традиция деловата част на заседанието бе ръководена от най-възрастния общински съветник – в този мандат Иван Ковачев. Избрана бе и Временна комисия за промяна в Правилника за работата и дейността на Общински съвет Силистра.

По време на заседанието политически декларации представиха партиите ГЕРБ, АБВ, и коалиците „БСП за България“, „Демократична България – Обединение“. С пожелание за ползотворна работа към съветниците се обърна и народният представител Александър Сабанов. Поздравления и заръки от името на Доростолския митрополит Амвросий от трибуната на местния парламент отправи и отец Георги Попов.

След официалната част в Общинския съвет последва и друга – встъпването в длъжност за трети мандат на кмета д-р Юлиян Найденов. Пред сградата на общинската администрация с химна „О, добруджански край!“ новият стар градоначалник получи символите на местната власт – кметското огърлие и символичният ключ на града. По лиснатата за късмет и здраве вода и питата с хляб и сол д-р Юлиян Найденов и екипът му започнаха да работят за просперитета на града.