Металдетектори, стотици антични ценности и четирима иманяри откриха антимафиотите в Силистренско

Imanyari moneti (1)Специализирана полицейска операция, насочена срещу трафика на културно-исторически ценности е проведена вчера на територията на Силистренска област след съгласуване с Окръжната прокуратура, съобщи пресцентърът на полицията. В нея са участвали служители на Областната дирекция на МВР в Силистра, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Граничния полицейски участък.

След предварителна оперативно-издирвателна работа служителите на реда се насочили към магазин за хранителни стоки в Главиница, където извършили претърсване. Там са намерени и иззети 946 предмета с различни форми и размери, предимно антични монети, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Впоследствие в дома на заподозрения по случая Т.Д., на 30 години, също е извършено претърсване, в резултат на което са открити два каталога за български и византийски монети, настолен и преносим компютри с програми и дигитални снимки на старинни монети, два металдетектора и шанцов инструмент, предназначени за търсене на археологически обекти.

В хода на последвалите процесуално-следствени действия полицейските служители са претърсили домовете на О.А., на 56 години и 43-годишния Е.И. в село Чуковец, Алфатарско. В къщата на първия са открити монета с видимо старинен вид, метален предмет, наподобяващ горна част от пръстен с неясно изображение, 4 металдетектора и части от такива. На втория адрес полицаите се натъкнали на металдетектор и монета, които са иззети.

При следващия ход на полицейската операция е извършено претърсване на къщата на 43-годишния Т.А. в село Калугерене, Главинишко, където също е намерен металотърсач, по първоначална информация използван за иманярска дейност.

И четиримата мъже са известни с извършване на аналогична дейност и в миналото, двама от тях са задържани за срок до 24 часа. Работата по разследването продължава в рамките на образуваните досъдебни производства.