Метеорологична обсерватория-Силистра: Прогноза за времето през септември

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВИ 2015 г.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 м

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВИ 2015 г.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 02 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 11 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 10 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 48 мин.
Фазите на Луната през месеца са: последна четвърт – на 05.09, новолуние – на 13.09, първа четвърт – на 21.09, пълнолуние – на 28.09.
На 28.09 в 05 ч. и 47 мин. – Пълно лунно затъмнение от сянката на Земята. .
На 23 септември в 11 часа и 20 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Климатична справка:

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина времето да е сравнително стабилно, обикновено топло, тихо и сухо. Макар и рядко в някои години валежите превишават няколкократно месечните норми. През септември денят бързо се скъсява, продължителността на слънчевото греене намалява до 225-230 часа. Средномесечните температури се понижават и за вътрешността на района са 15-17 градуса, а за Черноморието и по поречието на река Дунав са 18-20 градуса. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. През втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Прогноза:

Тази година през септември се очаква и месечната сума на валежите и средните месечни температури да бъдат около и над нормата.
Месецът ще започне със слънчево и горещо време, максималните температури на места ще достигат и надхвърлят 35°. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие и през втората половина ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Има вероятност към края на десетдневието да има и по-интензивни валежи. Температурите ще се понижат и ще станат близки, а към края временно и по-ниски от нормалните.
Условия за превалявания ще има и в началото на второто десетдневие, но впоследствие ще настъпи относително стабилизиране. Ще има и слънчеви дни, а вероятност за валежи има около 14-ти и около 18-ти. Температурите, с малки колебания, ще бъдат близки до обичайните, към края на периода – и по-ниски.
През третото десетдневие тенденцията е да има повече спокойни и слънчеви дни. Температурите, като цяло, ще са близки до средните. Валежите ще са малко, с по-голяма вероятност около средата на десетдневието. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което по високите полета са възможни първите слани.