Милка Трендафилова нарисува с думи любовта си към родното село

Kniga MilkaКултурно събитие предстои в село Калипетрово. На 27 ноември от 17,00 часа в Духовния център на селото ще се състои представянето на книгата „Едно пътуване към родното” от Милка Трендафилова.

Името на авторката е добре известно, както в родното й село, така и в Силистренска област и страната. Това е петата книга на талантливата добруджанка. През 2007 г. излиза „Силно да любя и мразя”, следват „Живот като цвят” /2008/, „Сълзите на Добруджа” /2010/ и „Отвъд прага” /2012/. Всички те представляват една поредица, регистрираща патриотичните й чувства и ги обединява компаративният им характер – посветени са на Добруджа, нейната история, фолклор, родове, бележити добруджански дейци.

Новата книга може да се приеме като антология. Антология на 320 страници за голямата любов към родното село Калипетрово, към природата му и трудолюбивите добруджанци. Любов, неподправена, извираща от сърцето и затова толкова въздействаща. Антология с богата информация за миналото и настоящето, за събития и хора, поднесени по интересен начин.

Нарисуваните със слово картини са едно пътуване, обагрено със силни чувства и предадени със свеж език. Авторката е и етнограф, и поет, и разказвач. Особена автентичност на книгата придават поместените разкази на калипетровски диалект. Заключението е синтезирано описание на Калипетрово през последните 50 години, поднесено с богат език, изпълнен с битовизми. Множеството снимки илюстрират по безспорен начин изложението.

Книгата ще бъде представена от етнолога д-р Йордан Касабов, който е рецензент на творбата. Със своя програма в културното събитие ще участват Групата за стари градски песни „Камбанен звън“ от читалище „Пробуда-1940“ и самодейци от Клуб „Хари-3“.

Организатори са Църковното настоятелство към храма „Свети великомъченик Димитрий” и читалище „Пробуда – 1940” в селото, Регионалната библиотека и Литературното сдружение „Реката и приятели” в Силистра.