Минарето на джамията в центъра пак се руши от времето

Минарето на Куршумлу /според някои правилното изписване е Куршунлу/ джамия в центъра на Силистра започна да се руши. След студовете през последните дни и рязкото последващо затопляне, части от мазилката и цели тухли от балкона на мюсюлманския храм започнаха да се отлепят и да падат на земята. Тези дни няколко от тях счупиха леда по т

Минарето на Куршумлу /според някои правилното изписване е Куршунлу/ джамия в центъра на Силистра започна да се руши. След студовете през последните дни и рязкото последващо затопляне, части от мазилката и цели тухли от балкона на мюсюлманския храм започнаха да се отлепят и да падат на земята. Тези дни няколко от тях счупиха леда по тротоара в самия център на Силистра. По чиста случайност, поради ранния час и безлюдния неделен ден, нямаше пострадали.
През 2004 г. тогавашният американският посланик у нас Джеймс Пардю дари 35 000 долара за основен ремонт на джамията, припомниха запознати. Той беше осъществен с финансовата помощ на общината и мюфтийското настоятелство, а през 2006 г. мюсюлманският храм отвори врати за посещения. Те обаче продължиха много кратко и след като построиха новата джамия, религиозният храм с вековна история отново изпадна в забвение. Прозорците му отново са изпочупени, няма и помен от информационното табло, че е ремонтирана с американски пари.

През 2004-та година тогавашният американски посланик у нас Джеймс Пардю посети лично джамията, обявена за паметник на културата.
През 2004-та година тогавашният американски посланик у нас Джеймс Пардю посети лично джамията, обявена за паметник на културата.

Куршумлу джамия е деклариран паметник на културата от местно значение. Тя е един от архитектурните модели на Мимар Синан. Сградата е строена през първите десетилетия на 16 век. Описана е в пътеписите на Евлия Челеби в средата на 17 в. След Томбул джамия в Шумен и Ибрахим паша в Разград, Куршумлу джамия е третата по значение в Северна България. Тя отразява нaй-добре майсторството на османските архитекти. Името си получава от оловните листове, с които е покрит куполът и. Първият ремонт на сградата е през 1630 г. от учениците на архитекта Синан, както това е отбелязано на специална мраморна плоча, вградена в дясната външна стена. Стенописната украса датира от 1730 г. – 1800 г. и е изключително професионално изпълнена. Джамията е построена точно в центъра на тогавашния град Силистра, с шадраван пред нея.
Тук се събирала общността за молитва, за изслушване на проповедта и за обсъждане на общи въпроси. Така в близост възниква вакърски комплекс, който насърчава развитието на търговията в региона. Както всяка джамия, строена през Османската династия, Куршумлу джамия е насочена към Мека. Тази ориентация е посочена на южната стената чрез михраб. Украсата на Куршумлу джамия се съсредоточава най-вече в пода, покрит с килими и в богато изработените, и рисувани стени и тавана. Украсата на вътрешните стени е от цветни камъни в зидарията над прозорците и вратите. Темите, избрани за украса на стените са цветя /рози, карамфили, лалета/.
Алексей МИНЕВ

56 thoughts on “Минарето на джамията в центъра пак се руши от времето

 1. Лошо. Тази джамия наистина е уникален паметник на културата, както добре е отбелязано в статията, и трябва да се направи нещо, за да се спаси и съхрани – община, мюсюлманско настоятелство и т.н.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. а що не се отбелязва, че по програма на Държавния департамент на САЩ /може и да бъркам точно институцията/ – бяха отпуснати пари за ремонт на джамията отвътре. ТЕ имаха неква специална програма американците за финансиране на подобни обекти по света …

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Да сте чули или чели някъде, новите ни „братя“ от Америка да финансират храмове на православната църква ? тези световни“демократи“ финансират всичко онова,което противопоставя,онова което насажда неприязън и омраза между хората.Всичко това се върши под маската на „демокрацията“ но зад тази маска прозира древната римска макси
   ма :“dividi et impera “ /“разделяй и владей „

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Пичове, недейте така моля….
   Те през 2004 американците ги стискаше чепика за Косово, затуй джамии, ремонти, мюфтии и тинтири минтири.
   Сега към Египет гледат клетите. Затуй огледайте се за най-близката пирамида и дайте да кандидатстваме за ремонт!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. отпуснатите пари за вероизповеданията оня Кубито от ДПС-то ги взимаше на ръка и е ходил да ги харчи чаааак в Лас вегас, ако все пак искате да узнаете какво е станало то си има слециален човек който получава и заплата от данъкоплатеца одговарящ за вероизповеданията и малцинствата
  сигурно всичко е документирано до ст.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Я, бившия кмет Андонов как съсредоточено гледа, и колко е слаб (все още).

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. На снимките от стара Силистра се вижда, че в началото на миналия век в града ни е имало 4 джамии, от които една огромна, на чието място сега се намира библиотеката. Чудя се защо ли и тази не е последвала съдбата на останалите три, а сега трябва да загрозява центъра на хубавия ни град, че и да застрашава здравето на минувачите. А може на нейно място да се построи нещо полезно за българите. Не е ли абсурдно в града ни да има в момента 2 джамии и само една християнска църква, за чието състояние никой не се интересува. Защо никой не си задава въпроса, как така с лека ръка бяха унищожени разкопките на християнски храм, при строителството на така наречения „МОЛ“, а всички са така загрижени за турската джамия в центъра. Къде живеем? Няма такава държава!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Заради теб такива дето всичко им е на тепсия и си живеят живота с оплюване на всички сме на този хал. Така на времето казваха и за комунизма/социализма/ защо ние необходимо нещо което имаме /ТКЗС,ЗАВОДИ и предприятия/ сега трябва да сте угодни на някои за да живеете добре вие а всички около вас да ви слугуват. За пример погледни румънците, те си запазиха всичко и са много по добре от нас. А в момента сме бедни 70% от силистренци защото навремето такива като вас уништожиха всичко. От разрушители като вас нямаме полза. Трябват ни хора с позитивно мислене за да се оправим.
    Все пак си оставаш ганьо, излез от България за да видиш как хората съчетават историческото с новото.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Уникалното в тази джамия е, че е една от трите запазени КРЪСТОВИ ДЖАМИИ в България до наши дни. Кръстова джамия ще рече, че или е мюсюлмански храм построен от християни или преди да стане джамия е било църква, която е преобразена впоследствие в мюсюлмански храм. Белега, който я прави такава е оставен от строителите – прозорче в задната част на зданието с форма на кръст. А и възрастта й също е много внушителна: „Сградата е строена през първите десетилетия на 16 век. Описана е в пътеписите на Евлия Челеби в средата на 17 в.“

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. да ли е църва или джамия не незнам, но там са молитвите на много хора там е сътредоточен позитивизма на предцитени ни и най малкото независимо какво е трябва да имаме уважение към всички молитви на предците ни. Ако не си запознат исляма се счита за последовател на християнската религия според корана.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. чета коментарите и си мисля колко сте слаби…………при всеки удар , получавате двоен откат…….!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. до ПАРАЛЕЛ 44__
  като пускаш противни коментари срещу джамията, пусни и инакомислещите коментари………..
  ако Борис не беше направил грешката да ви покръсти, сега щяхте да се радвате на Джамията на Синан строителя………..!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. що бе паралел 44__………………аз искам да ги чета
    да не мислите, че медала има само една страна, нека да погледнем и другата страна………..!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Коя е другата страна? Тази, която позволява да се псува по най-мръсния начин с убийствено прост каруцарски език ли? Не тук, не и в този сайт. Точка по въпроса. Напомнямае, че всички коментари, които съдържат циничен или вулгарен текст, или обиди на верска и етническа основа, ще бъдат моментално премахвани. Такива са правилата в Паралел44.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Коментарът на „читател“, че ако българите не са били покръстени и т.н., също е обида за всички българи и е на етническа онсова. Защо не е изтрит?!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. Паралел 44 смята ли, че покръстването на българите е грешка? Ако не трябва да изтрие този коментар.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Покръстването на Българите от Борис I, е най великия момент в българската история. Не се опитвайте да ни провокирате с него. От тогава всички българи имаме една религия и това е източноправолславното християнство.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Образованите българи за разлика от невежите граждани на България,зна
    ян и помнят,че над един милион българи-християни са принудително исл
    ямизирани.Такива са и нашите сънародници изповядващи ислама и останали да живеят по нашите земи.С тях християните са живели в мир и по отношение на тези хора никога не е имало издевателства .тази историческа истина не се отрича и от видни турски държавници като Мидхад Паша,например..Вярно е и друго,че продажните български упра
    вници ,след освобождението ,не са имали правилна политика по отношение на българите-мохамедани и са позволявали турската пропаганда и агентура да държи същите под контрол.Сега е същото,от това полза имат само държави като Турция и САЩ,които ползват ислямизираните българи като пета колона у нас.А на този г-н който ни сочи зароби ще кажа : българите са горд народ,никога не са били роби
    те са единствените в света,които след повече от седем века чужда окупация са опазили име,род,език и религия.Няма такъм прецедент в сметовната история.Роба не е способен на това. Г-не не ни сочи с пръст защото всички останали пръсти сочат към тебе.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. …..О, НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ! ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН ….
     😉
     ..тц тц тц…….какъв горд народ…

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Ами ако съм китаец? Да си сменя вярата, лицето и може би пола?
     Много ТВ Скат гледате бе, бойци!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. Аз СЪМ българче.
     Обичам доларчетата зелени.
     Бизнесмен – да се наричам
     първа радос е за мене.

     Прав е Добруджанеца… ама трябва и акъл, не само ядене!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. признаваш,че има „ако“ тогава какъв е смисъла да демонстрираш прстащината си ?Явно за тебе България не е отечество,поради което на-добре е да се преслиш в Анадола,там ще можеш да се реализирш като пушечно месо във войната с кюрдите..

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. ………Хората създават Божия образ по собствените си представи и впоследствие твърдят, че Бог ни е създал по неговите представи……
  😉
  …….Как тогава да се моля на собствения си огледален образ?…..

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. до ПАРАЛЕЛ 44 __ ………..ако имаш правила, защо си допуснал коментара на пацо и ултраса
  аз например не ги харесвам и затова съм пуснал противен коментар
  религията си е лично нещо……….и всеки след приключване на земния си живот трябва да си ходи с някакъв ритуал…………….в момента просто трябва да се подчиним на възприемането ни за морално нормалното в живота ни ………….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. …..аха……много е лично религията…..опиум за простосмъртните……….а ритуала е един и същ ……за всички земни твари……..чака ги червей…..
   😉

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. след приключване на земния си път всеки ще отиде където му е мястото но в нашия град няма място за джамии да не говорим пък за две най-добрия вариант е тя да се събори

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. и ти ще остарееш като ти подлагат подлогата дано се сетиш за това което искаш, дано бог ти го поднесе както ти се полага.амин

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. ако ти разрушим твоя дом където живееш тога и джамията щом искаш

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 11. Абе паралел 44 какво занимавате хората с глупости голяма работа била станала че минарето се било рушало нали има втора нова джамия е

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 12. Според мен проблемът не е да има или няма джамия в центъра на Силистра, а че в момента от нея падат мазилка и тухли. Те не преценяват счупената глава калпак ли носи или фес…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 13. Аз съм също ЗА – да се махне тая джамия от центъра на града ни … Тия дето им трябва – имат си друга джамия … стига им толкова. Тази в центъра не само е грозна, а и опасна …

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. И като я съборят – какво? Куби или Райчев или Явор да вдигнат едно МОЛченце ли?
   В Шумен като има също джамия – също и на пъпа на София – да, до ЦУМ, да не би да им е проблем? А?
   Старина си е сградата..16 век! 600 г. е стояла, а сега ви пречи.
   Може една хубава галерия да се направи там. На кого обаче е собственост?
   Вие, като големи християни, що не дарявате за да се вдигне черква срещу полицията? Един в Испания почти сам е построил цяла КАТЕДРАЛА.
   Айде, холан, религиозност! Както един колега се изрази, традиционната религия по тия места е келепира, завистта и злобата. Също и измекярски схемички.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. ако ти падне някоя тухла на главата – пак така ли ще приказваш .. или ти си ходиш перманентно с каска

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. По вероятно е да ти падне нещо на главата от инсталация на климатик. Знам едни каиши, които работят, без да обезопасяват долу минувачите.
     Точно за това се маркира района. Но важното е да се ремонтира, а не да се събаря многовековна постройка.
     В Испания, след Реконкуистата, да не би да са съборили Алахамбра? Милиони хора ходят там сега да видят това чудо.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. Не слагайте на един кантар Явор и Кубито от една страна и Райчев.За разлика от първите двама-паразити,Раййчев съхрани и модернизира месокомбината,където работят над 700 човекаПострои хотел какъвто няма по цялата дължина на река Дунав и показа как трябва да се поддържа парк.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 1

    1. Наистина няма такъв хотел. По цялото поречие на Дунав няма кмет, който да даде на безценица градския парк и градския басейн на местен бизнесмен, разследван за измами по САПАРД.

     Палец нагоре 1 Палец надолу 0

    2. ……..ти като си такъв защитник на другаря ти райчев……….разкажи как… един хладилен инжинер …….стана собственик на месопреработващо предприятие …..и на активи на стойност близо 50 млн.лв……..и то в рамките на 10 години…..или как се става почетен консул на румъния в българия…..а хотелчето……вярно е…….няма друг такъв „шедьовър“ на архитектурата…..

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. Да, не трябва да ги слагаме в една торба.
     Райчев има стил… Но нека си спомним:
     – При строежа на мола блокира движението на половината град.
     – Басейнът е общински, даден на концесия на Меком. Без басейни хотелът щеше да е 3*.
     – Камионите, които изхвърляха масите от основине бяха… латвийски. Иманяри жадно проследяваха всеки до Чатал чешма..
     – Молът е построен върху археологични старини. Те никога вече няма да са там. Спомням си наглостта на другия Стефан по телевизията. Сигурно го има в архива на Канал 1 – питайте Маргарита.
     – В тая връзка има стил, че в пасажа към Билла има минимузей на находки от мястото. Да се види, че сме били важен град, а не чалга, каквато сме сега. Че е имало велики Силистренци, като Флавий Аеций, единствен победил Атила, кап. Мамарчев, патриарси, Ивайло, Елиезер Папо, Намик Кемал, цар Самуил, Партений Павлович, Гено Чолаков, съратник на Апостола Левски, също Евлампия Стоева, Димитра Киевска – светица, Йълдъз, Теодоси, Шарон. През нея са минавали императори, царе, султани, Лев Толстой, Кутузов, Андрей Първозвани…. Мол.
     – Ремонтът на улиците около мола е платен от данъци. 1 М. Поразровете се из сайта..
     – ул. Кап. Кръстев – понеже Явор и Райчев имат имоти там. Имат още може би идея за аквапарк. В същото време около Иван Вазов масово се гази кал.
     – 700 работници? И колко им плаща? Колко са румънци? Не е ли Райчев този, който на Ротари с Марин са спорили защо той вдигал заплатите във Фазерлес?
     -Поддържа парка. Ама само около хотела. Около Летния театър има смоци в гюрлюка лете…
     – а как е станал собственик на Меком.. едни византийски номера.. Да сте чували за Интерфудс?

     След като е вече Почетен Консул, остава и архонт да го направят.
     Ама ние пак кал ке газиме.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    4. И всичко това нямаше да е възможно без опеката на Андонов.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   3. За разлика от новата джамия в Силистра, построена с пари от ислямски фундаменталистки фондации, българската черква срещу полицията ще бъде построена с чисти пари на християните в този град, които явно са останали много малко. През последните години, българсаката църква умишлено беше раздвоена, както и целенасочено беше съсипана държавата ни. За това все още нямаме нова църква. По отношение на джамиите в центровете в София, Шумен, Силистра и др. – те са като циреи на пъпа на едни бългаски градове, които карат българите да се чувстват емигранти в собствената си държава.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Като го нямаш в сърцето, емигрант ще си винаги!
     Не са мюсулманите тука виновни.
     Едни агенти на ДС са!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Не си ме разбрал правилно – имам предвид, че се чувстваме като такива, а инъче, аз съм последният човек който ще емигрира от България. Предният ми коментар е цензуриран, но ще го кажа по меко – това е родината на баща ми, дядо ми, прадядо ми и т.н., затова и аз няма да позволя тук да *******************!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. Цветанов,запиши си!
     Абе пич, глей си Планетата!
     Турците са като нас – голишари. Куби така ги е хванал, че АКО не гласуват ЗА ДПС, остават без препитание.. Затова голяма част се преместиха в Сс. Не ЖЕЛАЯТ да са мекерета на ДПС.
     Само че като нас – нямат в момета алтернатива. Ако не за ГЕРБ – закого?.. Ако не за ДПС – закого? За расисти като тебе?
     Ни-ко-га! Отново. Освен ако не спретнете Тройна, двойна и повече от три коалиция..
     Нужно е да си много слаб, за да влезеш с двата крака в … санитарията

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 14. Недопостимо е в центъра на град Силистра да има джамия! През началото на 20-ти век града ни е имал за управници истински българи , които са успели да съборят 3 джамии и на мястото на най-голямата да построят библиотека. Жалко, че за сегашните управници не може да се каже същото.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 15. до ПАНАЛЕЛ 44 __ …………..като изтриваш коментарите обезсмисляш коментарите
  гледайте си СКАТ тв. белким ви се надига патриотизма ви………но да знаете, че и ние обичаме тази държава, този град, тази махала, този одбор……..и съм достоен патриот ……..макар да не съм българин……..трябва да си втълпите, че освен теб има и други живеещи до теб
  лека вечер и здраве за всеки…….!
  ––
  Бел. на ред: Човеко, имаш ли представа в какъв размер са глобите за електронните медии, в които се сипят обиди на верска и етническа основа?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Как да не си българин? Къде си роден, къде са родени майка ти, баща ти, дядо ти? Българин си, обаче си го забравил от промивки на мозъка! А относно телевизия СКАТ, тя ще се гледа от българите докато по БНТ, продължава безобразното излъчване на новини на турски език!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 16. Един обратен отива в аптека Пожелава да купи Трибестан.
  Лекарството е за холестерол, страничен полезен ефект – повишаване на либидото.
  Гарантиран ефект върху жените… Нали си спомняте по тв – „вдигаме „самолета“…“
  Оказва се, че действа… обратно.Аптекарката – ехидно „Ще вдигаме самолета, ли? – Не, казал гей дсрмен – Днес ще се возя… Българин… ДС..Подслушваш ли ни сега, ………….. депесарска ченгеджийска!
  Аре скрий се бе, чалгаджия!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 17. Много писания изписахте и какво – нищо… Нека да питам всички дето толкова я защитават тая джамия – с какво толкова тя допринася за облика на града ни – с рушащата се грозотия ли ? Ако толкова си я искат нека тия дето й се кланят да си съберат пари и да си я ремонтират … или багера да я бута. Лично аз искам да се маха – първо по никакъв начин не се вписва в архитектурната обстановка. … Предпочитам ако там ще има храм на някаква религия то това да е християнска църква – все пак сме християнска държава, а не мюсюлманска. Дори и да уважаваме религията на другите не мисля че трябва да търпим прекаленото им налагане.
  Затова да си избират – или да ремонтират тази и да махнат другата или да си държат другата и да се махне тази – но две джамии за малък град като Силистра – много са.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 18. Видяла жабата, че подковават коня, та взеля че и тя вдигнала крак.
  Това ли са акцентите в нашата Силистра? Джамия……?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 19. СТАНАХМЕ ТОЛКОВА ПЛОСКИ ЧЕ СЕ ХВАщАМЕ НА ПЛАНОВЕ И НАЧЕРТАНИ СЦЕНАРИИ КОИТО СА В ПОЛЗА НА НЕЧИИ БОЛНИ АМБИЦИИ И СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПЪЛНИ ДЖОБА НА НЯКОЙ В СЯНКА ЗАщОТО Е ПРАЗЕН.
  БЪЛГАРИНА Е ТОЛКОВА ГЛАДЕН ВЕЧЕ ЧЕ СИ ТЪРСИ ОТНОВО ОТ КЪДЕ ДА ОТКРАДНЕ.

  МИСЛЕТЕ ЗА ТОВА КОЕТО НЕ Е В ПРЕДЕН ПЛАН, А ЗАДНИЯ ПЛАН Е ДА СЕ ВДИГНЕ ВРЯВА ДА СЕ ИСКАТ ПАРИ ЗА РЕМОНТ НЯКОЙ ДА ГИ ГУШНЕ И ДА НЕ СВЪРШИ КАЧЕСТВЕНО РАБОТАТА.

  ПАК НИЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИТЕ. (НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СМЕ БЪЛГАРИ ИЛИ ТУРЦИ)

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.