Мината от вторник била най-опасна от трите открити в Силистра

Bomba sapyoriТретата бомба, открита във вторник в депо за пръст от водния цикъл в Силистра е същата като намерената миналата сряда – противодесантна мина с диаметър около 50 см. Специалистите я определиха като боеприпас от Първата световна война, експериментален по онова време при военни действия. Мините били слагани в плитчините до брега и край пристанищата, за да спрат дебаркирането на войските. Не е ясно, обаче коя армия е използвала бомбите преди 100 години.
Както писахме, във вторник находката бе открита в депото, където се изсипва пръстта от изкопите за новата канализация в Силистра – в началото на промишлената зона до силозите за зърно. Работниците се натъкнали на нея, когато самосвалът я изсипал на камарите пръст и тя се търкулнала почти до пътя.
Днес за втори път за три дни в града пристигнаха сапьорите от поделението в Шумен, водени от капитан Иванов. Той и подчинените му не казаха нищо на силистренските медии, натовариха мината в специалния контейнер за невзривени боеприпаси и се прибраха.
Оръжейникът на силистренската полиция Евгени Минчев коментира, че намереният боеприпас е по-опасен от предходния, защото е по-запазен. Корозията не е нарушила целостта на бомбата и няма дупки от изгнили и паднали взриватели. Тя най-вероятно също е пълна с черен барут, който е опасен по всяко време, стига да е сух.

1 thought on “Мината от вторник била най-опасна от трите открити в Силистра

  1. хора без работа… от шумен да се разхождат….. не да я дадат на рибарите….
    😉
    и после да почерпят с рибена чорба по артелирийски…
    http://youtu.be/mESTA_GbURA

    Палец нагоре 0 Палец надолу 2

Comments are closed.