Министър Вежди Рашидов в Силистра: Театрите трябва да излязат на пазара

Щом целият свят печели от културно-историческото наследство, знач

Щом целият свят печели от културно-историческото наследство, значи можем и ние, но за това трябва да има ясна политика и трябва да е сред приоритетите на всяко правителство. Това заяви днес в Силистра… министърът на културата Вежди Рашидов, който бе гост на града за празника му – 14 септември, Кръстовден. Според министър Рашидов, настоящето правителство ще отдели специално внимание на културно-историческото наследство и вече се подготвяли законопроекти. „Ние трябва да правим културен туризъм, но трябва и да вложим пари в културно-историческите паметници, защото иначе ще правим само туризъм и то слаб“, подчерта Вежди Рашидов.

„Знам, че има някакви проблеми в театрите във Варна, Ямбол, Кърджали, Силистра и др, но артистите сами трябва да се консолидират около човека, който ги ръководи“, каза още министър Рашидов. „Артистите трябва да почнат да пълнят залите, да произвеждат духовен продукт – пиеси, но хубави, за малки, възрастни, Томсойеровци, Хъкълберинфиновци, ако трябва и на челна стойка да застанат, но да почнат да произвеждат продукт, за да пълнят залите“, препоръча министър Рашидов. Според него, театралите трябвало да излязат на пазара, а субсидии щели да се дават само за проекти. „Не е почтено – един артист играе в 2 постановки на година, а Татяна Лолова пълни салона до горе само с 1 представление и накрая всички вземат примерно по 500 лева“, каза той. „Да, ако сега им дадем печалбата от билетите, това е стимул да правят хубави спектакли, да се превърнат в работилница за театър, но тук не е необходимо толкова промяна на закона, колкото промяната на правилата“, допълни Вежди Рашидов.
„В момента тече одит на министерството, излизат някои нарушения – като например с паметниците на културата, с ремонта на театралните сгради, щом приключи, веднага ще дам информация“, обеща министърът.