Министър Красимир Вълчев: Най-голямото предизвикателство е да обезпечим системата с учители

Почти 400 души се включиха в гражданския диалог „Европа в нашия дом“ по тема образование в Силистра, организиран от ГЕРБ. В дискусията взеха участие също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на Постоянната комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и областният управител Ивелин Статев. Сред гостите на събитието беше и депутатът от ГЕРБ Алтимир Адамов.

„Профилната структура на образованието трябва да бъде в синхрон с потребностите на пазара на труда, включително и по отношение на учебното съдържание. Професионалното образование е начинът да задържим децата в образователната система и да предоставим възможност за развитие, да се справим с недостига на кадри в различни професии“, каза министър Вълчев.

Той представи и предстоящите проекти, финансирани със средства от ЕС и националните програми, чрез които едновременно ще се работи, както по създаване на дигитални уроци за учениците, обмяна на добри практики между училищата, така и за квалификация на учителите.

От своя страна Милена Дамянова заяви, че над 2 милиона лева са инвестициите в кариерно ориентиране, студентски и ученически практики само в Силистра. По думите й основна цел за всички е стабилно образование за стабилна икономика. Дамянова попита дали има достатъчно мотивация и най-вече отговорност да се работи както трябва? Достатъчно ли е, че зад всяко число и програма стоят конкретни деца, ученици, студенти, учители, че това е реална инвестиция, реален резултат от европейския ни избор и работа?

„Сигурна съм, че много от Вас не са убедени в успеха или реализацията на различните проекти. Но нека да си кажем ясно, че никакви пари, програми, европейски проекти не могат да променят нищо към по-добро, ако ние не работим за него и се съгласяваме с практики, политики и постъпки, които не отговарят на нашите цели – стабилно образование за стабилна икономика и лично развитие” каза в допълнение Милена Дамянова.

От своя страна евродепутатът Емил Радев посочи, че като адвокат и член на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент има отношение към някои чисто правни аспекти на образователната тема, каквото е признаването на дипломите. „Наскоро влезе в сила регламент, по който работих от страна на групата на Европейската народна партия, за премахване на апостилите и нуждата от легализация на редица документи за гражданско състояние в рамките на Евросъюза. На този етап обаче дипломите не са сред тях. За сметка на това след две години Европейската комисия трябва да направи оценка и да предложи дипломите, издадени от университети в Евросъюза да не минават през сложния административен процес на слагане на апостил и легализация” каза в заключение Емил Радев.

„Решенията, които се взимат на европейско ниво, имат отношение към нас, както за модернизацията на материалната база, така и за реализирането на политиките в областта на образованието. Най-голямото предизвикателство е да обезпечим системата с учители и затова взехме политическото решение за подкрепа на преподавателите. На тях разчитаме, за да се справим с преждевременното отпадане от училище“, допълни министър Вълчев.

„Най-добрите инвестиции са в образованието“, каза домакинът на форума д-р Юлиян Найденов. Той благодари на министър Вълчев за доброто взаимодействие и комуникация между МОН и общините. Кметът на Силистра допълни, че в сферата на образованието е направено изключително много.

Дискусията продължи с конструктивен диалог, като министър Красимир Вълчев и Милена Дамянова отговориха на множество въпроси на участниците в дискусията.