Министър Московски: Техническото решаване на моста край Силистра ще е по-скъпо

Пътните такси от Дунав мост 2 ще се събират от румънската страна. Това е записано още в меморандума, подписан през 1999 година. Това е бил необходимият компромис, който нашата страна е трябвало да направи за да стане факт този проект, тъй като румънците нямат огромно желание да строят моста. Той съкращава автомобилния поток през тяхна територия и ги лишава от приходи. Българската страна ще събира таксите от железопътния пре

Пътните такси от Дунав мост 2 ще се събират от румънската страна. Това е записано още в меморандума, подписан през 1999 година. Това е бил необходимият компромис, който нашата страна е трябвало да направи за да стане факт този проект, тъй като румънците нямат огромно желание да строят моста. Той съкращава автомобилния поток през тяхна територия и ги лишава от приходи. Българската страна ще събира таксите от железопътния преввоз. Това заяви в Русе транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от Lev.bg
Дунав мост 2 ще се управлява от съвместна компания. Това може да забави проекта с два месеца, тъй като и до момента румънската страна няма създаден екип със законен мандат, който да преговаря с България. Процедурата в северната ни съседка е в ход, като румънският транспортен министър Овидиу Силаги е обещал до месец тя да приключи, съобщи Московски. Тогава ще започнат преговорите между двете страни за структурата, дейността и формата на тази компания. „Паралелно с това върви един процес на дерогация в Брюксел, тъй като има разлика в ДДС-ставката в двете държави: в Румъния е 24 на сто, а в България – 20 процента. Брюксел обеща, че няма да бави тази дерогация да се уеднакви ДДС при събиране на таксите. Няколко неща трябва да се изговорят технически с екипа, който ще представят румънците: каква да е формата на компанията, къде да са разположени офисите и съответно комуникациите, които трябва да се свържат, както и една важна за нас тема – тъй като част от финансирането е от заем от Европейската инвестиционна банка, би трябвало част от таксите да покриват известна част от заема“, каза министърът.
За другите два моста над река Дунав ще се търси възможност за публично-частно партньорство или концесиониране, заяви Московски. Теоретично те биха могли да се финансират и по оперативна програма „Транспорт“ и по „Регионално развитие“, като преди това трябва да се решат два тежки проблема. „За нас е проблем Оряхово-Бекет от гледна точка на брега и инфраструктурата на брега на Оряхово – доста сериозни инвестиции се изискват там. При Силистра-Кълъраш при румънците е доста заблатено, така че изисква по-скъпо техническо решаване на въпроса. Ако тръгнем на вариант да се търси частен оператор, който да построи моста, трябва паралелно с това да намерим начин как да бъде подготвена инфраструктурата“, каза още той.
Московски допълни още, че се обмисля разширение и на Дунав мост 1 при Русе, като има идея, която е доста смислена и най-вероятно ще бъде подкрепена от правителството. Той обясни, че турската страна не се е отказала от високоскоростния път Русе-Свиленград. В момента техни експерти проучват и други възможности като трасета, пак минавайки през Русе, и всичко е въпрос на преговори.

2 thoughts on “Министър Московски: Техническото решаване на моста край Силистра ще е по-скъпо

  1. Тя,цялата работа около моста Силистра-Кълараш е „заблатена“ от много време.Депутата стефчо щом се е заел с нея, а за румънците темата въобще не е актуална. Сигурно ние ще го строим до средата на реката.

    Палец нагоре 7 Палец надолу 1

  2. Те софиянци не знаят къде е Силистра /мислят, че се намира в Румъния/, а силистренци чакат да имат мост. Ако бяха заинтересовани управляващите щяха да мислят как да живне икономиката, да създадат работни места, младите да не бягат.

    Палец нагоре 6 Палец надолу 0

Comments are closed.