Митрополит Амвросий дари наградата си за почетен гражданин на детски център

Доростолският митрополит Амвросий направи днес дарение – пералня със сушилня на стойност 1200 лв., за Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Бялата лястовица” в Силистра. Средствата са от паричната премия от 1000 лв., която митрополитът получи заради присъденото му през миналата година звание „Почетен гражданин на Силистра”. Митрополит Амвросий заяви, че приема отличието като отличие за църквата, която изпълнява своя дълг към хората. Той изрази съжаление, че трудните времена са пречка за по-широка благотворителна дейност.

Центърът, обитаван от 14 деца и младежи, е разположен в специално строена, оборудвана и обзаведена по Оперативна програма „Регионално развитие” самостоятелна къща на два етажа с обособени 7 спални помещения, санитарни възли, кухня, трапезария, 2 дневни стаи, помещение за организиране на празници, перално помещение, склад, офис. Дворът е оборудван с детски градински съоръжения.

Изграден е „зелен” кът за отдих. Осигурена е среда за живот, близка до семейната, като всеки потребител разполага с лично пространство и с пространство за общи дейности. Предоставяните услуги са рехабилитация, терапия, ориентиране, информиране и обучение, групова работа, помощ в домакинството.