Митрополит Амвросий: Този празник ще се чества и в следващите векове

България няма да загине, докато ние сме живи! Има ли на тази земя българи, ще има и България“, заяви в прочувственото си слово Доростолският митрополит Амвросий по време на днешното честване на 141-годишнината от освобождението на България от турско робство.

Този празник се е чествал в края на 19-ти век, през целия 20-ти век и днес, в началото на 21-ви век. Той ще се чества и в следващите векове, докато на тази древна и многострадална земя има хора, които се гордеят, че са българи и България е тяхна Родина. За 1300 години историята и времето, като че ли са искали да заличат името на България от картата на Европа. Но България като Феникс е възкръсвала от пепелта на забравата и е наваксвала всичко, което е изпуснала по време на своите робства – 150 години византийско и 500 години османско владичество, за да заеме своето достойно място сред европейските народи.

Направили сме го, защото народът ни е силен. Защото силата на една държава не се измерва с нейната територия, нито с природните богатства, а със силата на нейните граждани“, подчерта в словото си Доростолският митрополит Амвросий. „Докато ние се гордеем, че сме българи, докато пазим чисто името на България, докато сме готови да се жертваме за България, значи сме силни и България е силна“, заяви духовният водач на Крайдунавска Добруджа. Той се обърна съм възрастните с апела, че както възпитат младите и им подадат щафетата, за да поемат бъдещето, такава ще бъде и нашата България.

Днес да изразят своята почит и преклонение пред подвига на загиналите хиляди знайни и незнайни български и руски герои и освободителите от много други нации, на централния градски площад „Свобода“ се събраха стотици силистренци. Най-многобройни бяха редиците на ученическите групи и отряди, обединени в клубовете „Млади възрожденци“. Под звуците на националния химн трима отличника вдигнаха националния трибагреник и дадоха началото на празника.

След приветствените речи Доростолският митрополит Амвросий, народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, кметът на града д-р Юлиян Найденов със заместниците си, общински съветници, големият български патриот и дарител проф. Иван Гаврилов и представители на политически партии и коалиции, начело с Градския духов оркестър, поведоха народното множество към традиционните места за полагане на венците и цветята на признателност към подвига на героите.

Минути на почит бяха отделени пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и писателя Лев Толстой.

В тържествения ритуал се включиха Музикална школа „Великов“ към читалище „Дръстър 2012“, Габриела Гочева от ОУ „Иван Вазов“ със стихотворението „България“ и Трио „Елмина“. След официалната част празненството продължи с концерт на народния певец Тодор Кожухаров и оркестър „Южни ритми“.