Млада смяна ще подготвя полицията в три силистренски училища

Учениците-полицаи от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Силистра облякоха отличителните униформи и първо ще въведат ред и дисциплина в родното си училище
Учениците-полицаи от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Силистра облякоха отличителните униформи и първо ще въведат ред и дисциплина в родното си училище

В Силистренска област бе даден официален старт на Националната програма „Детско полицейско управление” /ДПУ/. През следващата учебна година тя ще се реализира с третокласници от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Силистра и СОУ „Христо Ботев” в Тутракан и с петокласници от СОУ „Васил Левски” в Дулово.

Обучението в детските полицейски управления, всяко с численост 20-25 деца, ще се провежда в продължение на две години и има няколко цели: ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията.

В Силистра на специално тържество в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” доброволците бяха приети в редовете на Детското полицейско управление. След като бе представен екипът от полицаи и педагози, които ще провеждат обучението в управлението, директорът на училището Георги Тончев и началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров подписаха споразумение на партньорство. От своя страна доброволците положиха клетва с обещанието да се учат от полицаите и да им помагат за по-добър ред, сигурност и спокойствие. Те получиха светлоотразителни жилетки с логото на управлението, които ще ползват в бъдещата си работа.

Като представители на институциите – основни партньори на ДПУ, на събитието присъстваха зам.-кметът Денка Михайлова, председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Маргарита Касабова, директор на ОС на БЧК. Тържества за откриване на ДПУ се проведоха и в Дулово и Тутракан.

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Заложените теми и методически указания са разработени от група, в която влизат представители на МВР, министерствата на образованието и науката, и на правосъдието, БЧК, Българската православна църква, Българският туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. В обучителния процес ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози, експерти от БЧК, БТС и други партньори.

2 thoughts on “Млада смяна ще подготвя полицията в три силистренски училища

 1. Ние нямаме полиция
  Имаме едни търтеи дето дремят из канцелариите или се крият по заведенията в работно време и само чакат края на месеца да си вземат тлъстите заплати

  Началникът на полицията Траян Петров го видях една сутрин как води детето си на детска градина със служебната патрулка Предполагам го прави всяка сутрин , а после се оплаква че нямат достатъчно пари за бензин на колите им
  Друг път съм виждал катаджии да вземат детето си от училище също със служебната кола
  И само имитират дейност

  Палец нагоре 3 Палец надолу 2

 2. Милиционерски простотии! В Алфатар е полицейска академия, а в Силистра управление! Защо не се забравят тия тъпотии и не се заемат с това, за което получават заплати!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 1

Comments are closed.