Младите силистренски стрелци превзеха почетния подиум в Държавното първенство

Отборът на Спортен клуб „Снайпер-92“ – Силистра «отстреля» конкуренцията при момчетата и момичетата в Държавното първенство по спортна стрелба с малокалибрено оръжие за всички възрасти и дисциплини, провело се от 13 до 18 юни в Търговище.

През първия ден стартираха най-малките, възпитаници на Спортно училище „Дръстър“, които премериха сили на пушка от положение легнал и на спортен пистолет. Безапелационни победители на 30 изстрела с пушка от положение легнал станаха момчетата, които буквално превзеха почетната стълбичка в конкуренцията на общо 20 състезатели. Шампион на България стана Александър Жеков, а от двете му страни на второ и трето място се изкачиха съотборниците му Стелиян Бошнаков и Младен Господинов. Момчетата грабнаха и трофейната купа за първо място в отборната надпревара.

Ситуацията почти се повтори и в същата дисциплина при момичетата. Там в конкуренция на 14 стрелци шампионка стана Ванина Илиева, следвана по петите от съотборничката й Камелия Славова, която реализира еднакъв брой точки с нея, но спечели среброто. Красимира Белчева се класира седма, а Йоанна Маринова – единадесета. Съвсем в реда на нещата бе и първото отборно място, а събраният общ сбор от 872,2 точки се оказа нов държавен рекорд. Както писахме, на държавното първенство през март на 40 изстрела с въздушна пушка момичетата имаха също постигнат национален рекорд.

При момчетата на спортен пистолет Севдим Емурла се окичи със сребро, а Кольо Колев и Георги Янков се класираха съответно на осмо и десето място, спечелвайки сребърна купа за отборно второ място.

Така след първия ден дръстърци имаха в актива си 9 медала, от които 4 златни, 4 сребърни и 1 бронзов в индивидуалните и отборни надпревари.

В следващите дни юношите младша възраст Боян Йорданов, ученик от Икономическата гимназия „Атанас Буров“, и Георги Георгиев, ученик от СУ „Дръстър“, в упражнението 60 изстрела от три положения се класираха на шесто и осмо място, а на 60 изстрела положение легнал – на седмо и осмо място.

Третият шампион на България е м.с. Теа Димитрова, възпитаничка на СУ „Дръстър“, а сега студентка в НСА. На 60 изстрела пушка положение легнал при девойки старша възраст тя грабна златото, а на 60 изстрела пушка от три положения – среброто. В момента Теа е в град Зул, Германия, където от 23 до 28 юни се провежда световно първенство. Стискаме й палци за късмет и успех!

Другите представители на СК „Снайпер-92“ на държавното първенство са със следните класирания: спортен пистолет, жени – Велислава Михайлова е осма, а Светла Илиева – девета; свободен пистолет, мъже – Андриян Ангелов е четвърти.

Треньорите Иван Касчийски и Иванка Димитрова се радват на успеха на възпитаниците си. Не са изненадани, защото знаят, че състезателите им могат много, че полагат достатъчно труд, за да успяват, и ще успяват въпреки трудностите и лошите условия, при които тренират.

Състезанието показа и една не много обнадеждаваща тенденция за една от най-силните ни дисциплини в стрелбата, донесла немалко олимпийски титли и медали – спортният пистолет при жените. В категорията на най-малките участваха само 5 състезателки от страната.