Млади земеделци възстановиха древна технология за изработка на хартия

Лаборатория за рециклиране на хартия като учебна компания е създадена в силистренската Професионална земеделска гимназия „Добруджа“.

Това съобщи ръководителката на учебната компания Галина Даскалова – обучен учител за работа по програма „Учебна компания“ на Фондация „Джуниър Ачийвмънт“. Средствата са осигурени от Френското посолство у нас, от дарителска кампания и от доброволен труд на работниците от фирма „Силома“ в Силистра.

Лабораторията е започнала своята дейност от началото на учебната година. В нея работят учениците от 9 „а“ клас, които в предмета „Работа в учебно предприятие“ имат за задача да създадат учебна компания, която да изработва стоки и да ги реализира на пазара, като приходите се разпределят под формата на възнаграждения и дивидент на членовете на компанията, каза Даскалова. Другата цел на инициативата е да се създадат навици за опазване на природата и екологично образование.

Компанията се нарича „Рециклировачи“ и основно ще рециклира хартия и ще я предлага на пазари под различна форма – книгоразделители, тефтери, листи за писане и рисуване. Учениците прилагат древна китайска технология с безопасни средства. Отпадъчната хартия се мели, разлага се с вода, кашата се пресова, листите се сушат и обрязват до определен размер, засега А5. Ръководството на гимназията и учениците обмисля увеличаване на обема на работа и размера на хартията. Ръчно направената хартия се цени високо от художниците-акварелисти и в България се продава само вносна.

Директорът на гимназията Пламен Славов, прочете поздравителни адреси до всички спомоществователи, сред които и зам.-кметът Мария Недялкова. Тя изрази възхищението си от полезното и възпитателно дело, като отбеляза колко е важно то за опазване на екологичното равновесие.