Млади шофьори получават днес книжки, досега 4-ма убити от водачи със стаж до 2 години

„Новите“ шофьори от Силистра ще получат официално днес на тържествена церемония своите свидетелствата за управление, съобщиха от ОД на МВР… „Както е известно, разпореждането за това е на генералния комисар на вътрешното ведомство Павлин Димитров и цели постигане на превантивен ефект – безопасно поведение на пътя от шофьорите, които нямат опит и стаж“, поясниха от силистренската полиция.
Оттам допълниха, че се предвижда служител от „Пътна полиция” да представи анализ на пътно -транспортната обстановка в областта с акцент върху произшествията, допуснати от млади водачи. „Целта е да се мотивират тези, които сядат за пръв път самостоятелно зад волана, да шофират разумно, да пазят както себе си, така и другите участници в движението“, подчертаха от КАТ-Силистра. Според тъжната статистика през миналата година в областта са допуснати 148 катастрофи от водачи със стаж по пътя до 2 години. В тежките автопроизшествия 4-ма души са напуснали този свят, а други 14 са били настанени в болницата за лечение с различни травми. 11 от катастрофите са вписани в графата „тежки“.
„Безумната война по пътищата със самите себе си продължава“, алармираха още от КАТ-Силистра. В страната по вина на водачи през 2008-ма са регистрирани 7537 тежки катастрофи, при които са загинали 988 и са ранени 9432 души. „От тези произшествия, 780 катастрофи, при които 124 са загинали, а 1060 са били ранени, са причинени от шофьори със стаж до 1 година“, съобщиха още от КАТ-Силистра.