; Младото поколение на пеликаните в резервата «Сребърна» изскочи от гнездата | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Младото поколение на пеликаните в резервата «Сребърна» изскочи от гнездата

Гнездовият период в колониите на защитените видове птици в резервата „Сребърна“ приключи, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе. На поколение се радват къдроглавите пеликани, немите лебеди, блестящите ибиси, чаплите, лопатарките, малките корморани, сивите гъски и другите представители на птичата фауна.

Около 100 са новоизлюпените къдроглави пеликани. Колонията на защитения вид беше населена от 115 възрастни екземпляра. В момента птиците са обучени да ловят риба, но „уроците“ по оцеляване в природата продължават и младите започват да се учат да летят. Тази година къдроглавите пеликани проявиха гостоприемство на голямо ято розови пеликани. Учените ги определят като конкуренти, но розовите пеликани прекарват комфорно времето в гнездилището.

В момента нивото на водата в резервата е 230 см. Все още се отчитат ниски стоежи на водите на река Дунав. Тази година в страната бяха регистрирани огнища на птичи грип, но до момента на територията на резервата не са установени птици с нехарактерно поведение. Ограниченията за посещения във водните площи все още не са отпаднали и експертите продължават да следят птиците с повишено внимание.

Коментирайте

Правила за коментиране