Мостът Силистра-Кълъраш ще е по унгарски модел

Кметът на унгарския град Дунауйварош д-р Андраш Калман е подарил на колегата си от Силистра Иво Андонов книга и дискове с архивирана информация за целия процес по изграждането на моста над река Дунав край град Дунауйварош, съобщиха от общинската администрация на Силистра. Припомняме, че техническото съоръжение над унгарския град е моделът, който е впечатлил кмета Андонов, като той е подчертавал неведнъж, че б

Мостът над унгарския град Дунауйварош. Така ще изглежда и техническото съоръжение Силистра- Кълъраш.
Мостът над унгарския град Дунауйварош. Така ще изглежда и техническото съоръжение Силистра- Кълъраш.

Кметът на унгарския град Дунауйварош д-р Андраш Калман е подарил на колегата си от Силистра Иво Андонов книга и дискове с архивирана информация за целия процес по изграждането на моста над река Дунав край град Дунауйварош, съобщиха от общинската администрация на Силистра. Припомняме, че техническото съоръжение над унгарския град е моделът, който е впечатлил кмета Андонов, като той е подчертавал неведнъж, че бъдещият мост между Силистра и отсрещния румънски град Кълъраш ще е като унгарския.
Материалите с информацията, както и голям фотоалбум, са предоставени след молба на Андонов, заради предстоящата среща на президентите на България и Румъния на 23 септември в Букурещ. „Целта е да получим по-широка подкрепа от румънска страна за изграждане на мост  Силистра-Кълъраш“, припомни Иво Андонов. Пълната папка с информацията и снимките на унгарския мост щели да бъдат предоставени на президента Георги Първанов, за да може държавният глава да се запознае с тях преди срещата в Букурещ.

Унгарският мост
Унгарският мост

Андонов разаказа още, че мостът над унгарския град Дунауйварош е метална конструкция, с 4 автомобилни платна и велоалеи от двете страни, което бил идеалният вариант и за изграждането на подобно съоръжение между Силистра и Кълъраш. „Заради голямата денивелация между двата унгарски бряга, тамошният мост е изграден по уникална технология – от средата на реката към сушата, а металните конструкции са произведени в местно предприятие, поради което цената на съоръжението е сравнително ниска“, допълни кметът Иво Андонов.

22 thoughts on “Мостът Силистра-Кълъраш ще е по унгарски модел

 1. Андонов да не си преписва чужди заслуги, защото с голи приказки и стоене по софри, мост не се строи. Преди няколко години оманците като дойдоха и поискаха идеен проект за моста, великите ни общински специалисти, побързаха да ги заведат на обяд. Така хората си вложиха парите в проекта „Супер Боровец“. А ако това, което се изписа и изговори по медиите, че основно по министерствата за моста и дунавската стратегия е търчала зам. областната Денка Михайлова, адмирации за жената въпреки, че не я познавам.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Ти клакьор на ГЕРБ ли си , или фен на калпетренката Денка ? Тя разбира кво става толкоз , колкото да си отвори устата и да зяпне насреща ти . По-добре да не ходи никъде ,щото ша си помислят у Софето , чи сичките у Силистра ядем доматито с корените .

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Ясно за моста!
  Искам обаче да ви попитам, вярно ли е това за варненеца, който искал да прави ВЕЦ на Дунава до бензиностанцията на РОМПЕТРОЛ и искал човека да захранва уличното осветление на Силистра безплатно, но котка от Община Силистра му е минала път?
  И не само това ами и местен „бизнесмен“ в съюз със Общинската котка му взела съоръжението, трансформатора и земята на която е било построено то. Дайте повече информация, ако някой знае за случая.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Този“бизнесмен“ след като беше върл СДС-ар,БСП-ар,още по-върл ДПС-ар сега е верен Гербер.Иначе е далеч от средния коехициент за интелегентност.А този „унгарски“ мост е поредния Ивоандоновски балон.Ами балон балони произвежда.Как обаче ******* чудо ще загърби първата си любов балона „тунел“ Силистра -Кълъраш ? дано това раздвоение се отрази на ********* му натрупвания.Тоя човек не усеща ли,че е станал посмешище и всяка негова изява излага най-вече ,нашия хубав град, Силистра.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. кой е тоя……не мога да ти чета мислите….

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. A Андонов какво е подарил на колегата си? : )

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Дано подари себе си – така хем ще има подарък за колегата-кмет унгарец, хем и ние ще си отдъхнем от неговото присъствие тук…. не само общинско присъствие имам предвид….

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. !!!???!!!
  От това което се случва в Силистра около бъдещия мост, оставам с впечатлението, че в града ни ще има два моста: един на общината и идин на областна администрация!!!
  Ами така както е тръгнало може в един момент да се окажем осеяни с мостове!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. може би на всеки е ясно, че е добре да има мост и трябва да се обединят усилията на общинската и държавната власти. тогава ще има и резултат…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Общинската и държавната власт се обединяват само когато има АВАНТА вервай ми.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Мост в Силистра все някога ще има, но 4-ти мандат за Андонов – НЕ!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. бля-бля-бля…………..построиха моста Видин – Гюргево, и беше подпомогнато с Европейски пари и сега почнахме да сънуваме моста Силистра – Калараш
   мечти, мечтииииии…………..
   пари, пари, пари………………..

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. За ГЕРБ мандат също не трябва да има, защото ще се превърнем в сметище на София. Силистренци , жална ни майка!
   НЯМА КАНДИДАТ ЗА КМЕТ, АМА ИСТИНСКИ КМЕТ.
   Къде е Иван Дочев.Такъв кмет ни трябва.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Какво означава „ще се превърнем в сметище на София“ , след като вече сме такова, а половината сметище вече е запълнено със софийски боклук и камионите продължават да вървят по околовръстното. Силистренци трябва да помислят за това на следващите избори, тъй като силистренския кмет Андонов беше единствения който се съгласи да приеме боклука на София, а някой да е видял ползата от това му решение – или само той е я видял.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. ЕТО КАКВО Е СВЪРШИЛ ИВАН ДОЧЕВ ЗА СИЛИСТРА:
  http://www.novinar.net/news/d-r-ivan-dochev-v-istoriiata-neshtata-ne-se-sluchvat-po-edin-i-sashti-nachin_MTM0NjszNg==.html

  Силистра беше обявен през 1943 г. за град-образец и се даваше за пример на всички кметове в България. Когато бях отзован в София, силистренци ме провъзгласиха за почетен гражданин, какъвто съм и до днес. Най-голямата награда за мен обаче е моментът, когато първият демократично избран кмет на Силистра след 1989 г. – г-н. Панайотов, получи своите пълномощия с думите: „Пожелаваме ви да бъдете такъв кмет, какъвто бе навремето Иван Дочев!“

  Като кмет на Силистра през 1941-1943 г.

  В Териториалната дирекция „Държавен архив“ – Силистра, се пазят много документи за личността и дейността на д-р Иван Дочев. В това число един негов ръкопис, първата му книга, както и една Заповедна книга на община Силистра, която дава възможност да се проследи двегодишната му дейност.

  Когато той става кмет, първото, което общината прави, е да сключи заем с държавата в размер на 4 200 000 лева за покупка на водопроводни тръби. Новият градски водопровод е завършен на 31 март 1943 г. и открит от кмета Иван Дочев. В същото време започва каптирането и улавянето на нови водни извори в околностите на града. И ако досега в Силистра никога не е имало воден режим, това до голяма степен се дължи на направеното от Иван Дочев в далечната 1943 г. Заповедната книга от това време свидетелства, че всяка общинска дейност д-р Дочев е възлагал само чрез провеждане на публичен търг.

  Пак от нея научаваме, че по същото време се провежда търг за изграждане на общинските хали. По искане на кмета Електропроизводителната централа е откупена от общината и превърната в газоцентрала (работеща с газьол) и това подобрява чувствително електроснабдяването на Силистра.

  Общината възлага на арх. Христо Стоянов от София да изготви планове, тръжни книжа и да поеме ръководството за построяването на общинска кланица и хладилник, дневен детски дом, лятно детско летовище и пристройка към здравния дом.

  През 1942-1943 г. са построени силози на пристанището с капацитет 600 вагона зърнени храни. Изградени са от германска строителна фирма и като техническо съоръжение са имали голямо значение за зърнопроизводителния Силистренски край. Те и днес се използват за съхраняване на зърнени храни. Построено е околийско инженерство, извършено е много за благоустрояването на града.

  Поискан е заем от държавата за купуване на пшеница, която е раздадена на земеделските стопани за посев. Пак Заповедната книга свидетелства за безкомпромисната дейност на д-р Дочев в защита на селските стопани. Кметът глобява търговците житари при опитите им да измамят производителите на зърнени храни. Специални заповеди предупреждават прекупчиците, които се опитват да преградят пътя на производителите до общинския пазар: целта е всеки сам да продава продукцията си и да се възползва от законната си печалба. Особено стриктно се следи за качеството на продукцията и санитарно-хигиенните условия в хлебарници, магазини, кланици, колбасарници и ресторанти.

  Не е безинтересно да се отбележи, че 14 души от Общогражданския комитет за стопанско и културно въздигане на Силистра, начело с д-р Иван Дочев – хората, които за две години превърнаха Силистра в образцов град, бяха съдени през 1945 г. от „народния съд“. Д-р Иван Дочев получи задочна смъртна присъда, а останалите бяха осъдени на различни срокове строг тъмничен затвор.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Прекалено добре звучи, за да е истина.. но е факт….
  Дали настоящият кмет си е направил труда да попрелисти тази Заповедна книга на един от предшествениците си? Едва ли – това не е меню в ресторант…. Затова и резултатите са такива плачевни – цигания до шия в този прекрасен по природни дадености град….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Като казваш цигания до шия, кой на после ще премахне надписите на турски език на секторите на автогарата. Това не е автогара в Истанбул, а е в Силистра. Нима никой от общинските служители до сега не ги е забелязал или се правят, че не забелязват тези надписи. Поне за решаването на този проблем не трябват пари г-н инж. Андонов.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. наред с това той би следвало да заповяда затваряне на бинго залата и други хазартни заведения ,които са в близост до училищата.Но как да го направи като
    става дума за пари,които изтичат от Силистра в джобовете на твърде съмнителни бизнес структури,чието методика за газене през законите е обществена тайна.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. съжелявам че съм такъв песимист, но ви е мислите ли че в момента който и да стане кмет ще промени нещо, или по точно няма да върви по стъпките на стария. Естествено в предизборната си кампания ще има обещания които съм убеден че скоропостижно ще бъдат забравени.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Проблема е,че от 10-15 години бюджетите в общините се отпускат централно от Сф, по осмотрение на правителството и старите практитки не важат. Нужна е децентрализация на бюджета първо.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. Унгарски или испански или китайски – всички се смеем на модела – знаем, че мост, тунел, газопровод от отатък Дунав на Румъния е неизгоден. Освен, ако не забогатеем повече от тях. А затова Райчев се грижи… да не станем де!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.