Музеят от Добрич ни гостува с изложба за революционера Иван Кършовски

Ivan Kurshovski (1)От днес мобилната изложба на Рeгионалния исторически музей в Добрич „Посланията на паметта, Иван Кършовски – между сабята и перото“ гостува на колегите си в Силистра. От 17,00 ч. жителите и гостите на града ще имат възможността да разгледат изложбата, експонирана в Археологическия музей. Тя ще бъде в града до края на годината.

Изложбата разкрива живота и делото на Иван Кършовски, представяйки го като просветител, революционер, борец за църковна независимост и един от „строителите на съвременна България“. Чрез схеми, текстове, снимков и документален материал се акцентира върху спецификата на Възраждането в Добруджа и отправените послания на някои от най-великите българи, достигнали до нас.

Иван Кършовски е виден български революционер, книжовник, общественик, журналист, учител, ползващ 6 езика. Бил е четник при Панайот Хитов, съратник на Васил Левски, а след Освобождението участник в Учредителното и Първото Велико Народно събрание, учредител на Българското книжовно дружество, прераснало в Българска академия на науките. Счита се, че той е измислил прякора „Левски“ на Васил Иванов Кунчев, с когото са били близки. Писмо от Апостола до Кършовски може да се види в изложбата, в която има документи, лични вещи, фотопана.

В изложбата са представени възстановка на четническа униформа, предоставена от Военно-исторически клуб “46-ти пехотен Добрички полк” и автентични оръжия от епохата на национално-освободителните борби от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич.

Иван Кършовски е една от емблематичните фигури на Българското Възраждане. Той е просветител, участник в борбата за самостоятелна българска църква и един от строителите на съвременна България. През целия си живот отстоява възрожденските и демократичните идеали и принципи. Днес делото му продължава правнучката му Кристалина Георгиева.