Навръх Трифон Зарезан 10 водачи останаха без книжки, 7 автомобила без номера

Шестима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, установиха силистренските полицаи по време на масирана операция, проведена от 20,00 ч. на 14 февруари до 4,00 ч. на 15 февруари на територията на областта. В три от случаите отчетените промили са над 1,2 и са образувани бързи производства срещу водачите, които били задържани за срок до 24 часа. В останалите три отношение е взето по административен ред.

Наказание по административен ред, предвиждащо лишаване от правоуправление за срок от 2 години и глоба 2000 лв., е приложено и спрямо водач, отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол.

В хода на операцията са проверени 218 моторни превозни средства и техните водачи, както и 56 пътници. За констатирани нарушения са съставени 18 акта и са наложени 28 глоби по фиш. Отнети са 10 свидетелства за управление на МПС и регистрационните табели на 7 автомобила. Връчени са 26 електронни фиша. Установен е водач, управлявал автомобил с регистрационни табели, издадени за друго МПС, и други шестима шофирали с неплатени глоби.

Акцията, в която се включиха максимален брой полицейски служители на Областната дирекция и районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан, бе разпоредена със заповед на областния директор старши комисар Юлиян Караславов и имаше за цел подобряване на безопасността на движението в региона.

Полицейски автопатрули извършваха засилен контрол в районите на питейните заведения, обществените места и входно-изходните пътища на селищата в областта. Акцент на проверките бе шофирането от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол и наркотични вещества, техническата изправност на моторните превозни средства, използването на предпазни колани, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

През месец януари 2020 г. в Силистренска област са регистрирани 17 пътнотранспортни произшествия, 7 от които тежки. Няма загинали, пострадалите са 7. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 22, 9 от които тежки с 1 загинал и 8 ранени граждани, припомня пресцентърът на полицията.