; Навършиха се 50 години от кончината на диригента Пенчо Пеев | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Навършиха се 50 години от кончината на диригента Пенчо Пеев

 Внукът на Пенчо Пеев – Лъчезар продължава делото на дядо си и е оперен певец

Внукът на Пенчо Пеев – Лъчезар продължава делото на дядо си и е оперен певец

Тази година се навършиха 50 години от кончината на музиканта, диригента и основател на някогашната Силистренска оперета Пенчо Пеев /1894 – 1967/. Той е роден в нашия град и завършва консерваторията в Букурещ, след което става част от колектива на читалище „Доростол”. В началото на 40-те години създава към него самата оперета, радвала публиката с множество завладяващи спектакли от наши и чужди композитори. Ръководи я неуморно и самоотвержено до към края на 50-те, когато тя преустановява своята дейност.

Днешни потомци на Пенчо Пеев са внуците му по бащина линия Лъчезар Пеев и д-р Миряна Пеева, наследили таланта му и умеещи да свирят много добре на пиано. От своя страна Лъчезар е и оперен певец, живеещ от дълги години в Германия, откъдето тези дни се завърна, за да почете паметта на дядо си. Той възля за него, почисти и барелефа му, направен преди време по негова поръчка от столичния ваятел Константин Доганов.

Този барелеф, монтиран до входа на дома на певеца в Силистра, е единственият знак на признателност към делото и паметта на Пенчо Пеев. „Гордея се с дядо си и никога няма да го забравя, още повече, че много добре си го спомням, тъй като бях 17-годишен, когато почина”, сподели самият Лъчезар Пеев.

Малко известен факт е, че именно Пенчо Пеев води делегацията на силистренската общественост при посрещането на Българската армия на 1 октомври 1940 г. при освобождаването на града от румънска окупация. Тогава хор „Седянка” запява химна „О, добруджански край!”, а Пенчо Пеев връчва символичния ключ на Силистра на генерал Георги Попов.

1 Коментар по “Навършиха се 50 години от кончината на диригента Пенчо Пеев”

  1. Един старец каза:

    Бог да го прости !
    Силистра няма да го забрави.

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране