Надграждат Екофорума „Сребърна” с европейски конкурси

Всички участници в проектната сесия на екофорума си пожелаха до нови срещи догодина
Всички участници в проектната сесия на екофорума си пожелаха до нови срещи догодина

Два нови регионални европейски екологични конкурси могат да се родят от Международния ученически екофорум „Сребърна”, чието 25-то издание завърши в Силистра.

Такова е мнението на председателя на журито на екофорума проф. д-р Светослав Герасимов. Според него би било полезно провеждането на екоконкурси за Дунав и Черноморския басейн със специфични екосистеми и за екопроблемите на Балканския полуостров. Професорът смята, че с това биха могли да се ангажират министерствата на образованието и науката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството. Проф. Светослав Герасимов изрази мнение, че на проведения екофорум в Силистра темата за биоразнообразието отстъпва пред новите електронни технологии и представянето на децата е много атрактивно.

Като проблем остава малкият брой проекти, представени в конкурса. 28 проекта защитаваха младите еколози от България и Румъния на състоялия се в Силистра 25-ти Международен ученически екофорум „Сребърна 2016“, посветен на 60-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО. Сред организаторите на форума бяха Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата, фондация „Еврика”, Регионалният инспекторат по образование, община Силистра и Обединеният детски комплекс. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе бе партньор на Обединения детски комплекс при организацията на проявата.

В конкурсната програма в първата възрастова група от пети до осми клас бяха дадени две първи награди за проекти на млади еколози от ОУ „Стоян Михайловски” във Варна – Кристина Димитрова и Велина Пламенова и Обединения детски комплекс в Силистра – Дарина Добринова. От Силистренско награда получиха и Сезен Кадир, Урджан Сали и Ферай Фетби от ОУ „Васил Априлов” в село Голеш.

Във втората възрастова група от 9 до 12 клас с първа награда бе отличен проекта на ученичката Габриела Минчева от СОУ „Йордан Йовков” в Тутракан.