Над половината нарушения във фирмите са на условията за безопасен труд

Инспекцията по труда в Силистра е извършила 863 проверки през миналата година за спазване на трудовото законодателство и за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, съобщи директорът на инспекцията Данчо Димитров. Над 10 са трудовите злополуки, регистрирани в Инспекцията по труда миналата година, допълни Данчо Димитров. Според него основните причини за инцидентите били невниманието на работещите и неспазване на специфичните условия за труд на работните места.

Установени са 4359 нарушения, от които 2187 /50,2%/ са на разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Останалите нарушения са основно за възникването, изпълнението и прекратяването на трудовите правоотношения, се посочва в съобщението.

За установените нарушения срещу работодатели са приложени 4241 принудителни административни мерки. Направени са задължителни за изпълнение предписания и са съставени актове за спиране на машини и съоръжения. Съставени са 174 акта за установяване на административни нарушения, от които 48 акта /27,6 на сто/ са за работа без сключен трудов договор. Издадени са 170 наказателни постановления.

През миналата година в дирекция „Инспекция по труда“ в Силистра са регистрирани 15 877 еднодневни трудови договори.

През април 2021 г. е представен иновативен начин на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол. Това позволява на работодателите сами да оценяват доколко прилагат трудовото законодателство и да отстраняват несъответствията, смятат специалистите. През 2022 г. се предвижда този метод да бъде използван в кампания за контрол на работодатели, които са въвели работа от разстояние.

Прилагането на противоепидемични мерки в предприятията ще е акцент в контролната дейност и през тази година.

Инспекцията по труда ще засили и работата си за борба с недекларирания труд. Планирана е специална кампания за контрол на работодатели, при които през миналата година е установено повече от веднъж да се работи без трудови договори. Ще бъде проведена инспекционна кампания в дейности със сезонна заетост, при която рискът от работа на черно е много висок – хотели, ресторанти и питейни заведения.

Запазват се и специалните мерки, гарантиращи масирани проверки целогодишно за законосъобразното наемане на работна ръка във всички икономически дейности. Засилва се контролът в строителството и селското стопанство.

2022 г. започна с две тежки злополуки, и двете в Ситово. При първата 61-годишна жена пострада в селото след като била бутната и съборена на земята при съприкосновение с товара на движещ се мотокар. Със счупени лява предмишница, нос и таза жената е настанена за лечение в силистренската болница. Там е и 57-годишен мъж с черепно-мозъчна травма след инцидент на работното място. Както писахме мъжът пострадал, след като върху него паднало дърво, докато извършвал товаро-разтоварна дейност