Над 100 души от страната ще пеят в Силистра стари градски песни

Над 100 певци и музиканти от Велико Търново, Русе и Варна ще се съб

Над 100 певци и музиканти от Велико Търново, Русе и Варна ще се съберат на 12 септември в Силистра за 10-я национален фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени“. ..„Той се провежда под патронажа на силистренския кмет Иво Андонов“, уточниха от общината.
„Осем вокални групи вече са потвърдили участие“, добавиха организаторите на феста. Те допълниха, че това са вокални групи от свищовското село Морава, от град Полски Тръмбеш, от село Червена вода, Русенско и от Варна. Домакините ще се представят с групата за стари градски песни „Ретро”, чийто ръководител е Никола Касабов, „Камбанен звън” от с. Калипетрово с ръководител Тодор Скорчелиев, вокалната група  „Чар”, ръководена от Ана Терзиева и групата за стари градски песни и шлагери „Златна есен” с ръководител Йорданка Димова.
По традиция участниците ще открият фестивала с шествие и поднасяне на цветя пред паметника на песента, издигнат  в Дунавската градина, който е единственият по рода си в България. „Монументът увековечава първия събор на хоровете от крайдунавските градове, състоял се през май, 1900 година в Силистра“, припомниха организаторите на феста.
Те добавиха, че специални гости на тазгодишното издание на фестивала ще са музикантите Даниел Спасов и Милен Иванов, които са водещи на фолклорното предаване по БНТ „Иде нашенската музика”. Според програмата, двамата ще закрият фестивала с 30-минутен концерт.