Над 100 силистренци останаха без социален асистент

Около 100 самотни пенсионери и хора с увреждания в Силистра и села

Светлана Боева
Светлана Боева

Около 100 самотни пенсионери и хора с увреждания в Силистра и селата на общината останаха от 1 януари без социални асистенти и домашни помощници, алармираха от крайдунавското кметство. Причината е, че са прекратени програмите на социалното министерство за временна заетост, насочени към… най-уязвимите социални групи. През 2009 година по тях работеха 48 души.
Според зам. кмета по социалните дейности Светлана Боева сред ощетените хора се надига напрежение, тъй като много от ползващите тази услуга нямат близки, които да им помагат. „Само в община Силистра хората с увреждания, които се нуждаят от социален асистент или домашен помощник, са над 3 000“, поясни Светлана Боева. Тя припомни, че  в момента общинскана администрация изпълнявала проект по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, по който едва 22-ма домашни помощници и социални асистенти трябва да обгрижват 47 нуждаещи се силистренци с трайни увреждания и самотно живеещи възрастни хора.
В същото време стана известно, че, за да не остави нуждаещите се без социален асистент , общината има готовност да стане партньор на неправителствена организация, предлагаща социалната услуга.