Над 150 пожара от началото на месеца „пребориха“ силистренските огнеборци

Над 150 станаха регистрираните пожари в Силистренско само от началото на септември. В сряда огнеборците гасиха нови 18 огнища, всички причинени от небрежна работа с огън.

Горели са сухи треви, стърнища и отпадъци, като в някои от случаите заради силния вятър огънят се е прехвърлил върху съседни гори и ниви. Пожарите са засегнали в различна степен около 15 дка гора и полезащитен пояс край село Майор Ценович, а също и по 30 дка широколистни гори и пояси в районите на Алфатар и село Казимир.

Вчера по пътя Силистра – Алфатар, поради обгазяването и гъстия дим движението бе пренасочвано по обиколни пътища.

С професионалните си действия огнеборците са предотвратили материални щети при други пожари, възникнали в районите на селата Калипетрово, Професор Иширково, на две различни места в землището на Алфатар, селата Златоклас, Скала, Окорш, Върбино, Руйно, Търновци, Цар Самуил, Старо село, Голеш и Краново. Спасени са стотици декари гори, царевични ниви, къщи, фотоволтаичен парк и др. В няколко случая при гасенето на пожарите огнеборците са били подпомогнати от служители на горски и ловни стопанства, земеделци и полицейски служители.

Както писахме, с повече от 200 са се увеличили произшествията, обслужени от служители на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра, за първите 8 месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата година. Докато към края на август 2018 г. огнеборците са реагирали на 395 произшествия, то през същия период на настоящата 2019 г. броят им е нараснал на 612.

До края на август са ликвидирани 100 пожара с материални загуби, а в 343 случая е извършена гасителна дейност в сухи треви и отпадъци, без да са нанесени преки материални щети. 119 са случаите на оказана техническа помощ, а извършените аварийно-спасителни дейности са 31.

Продължителното засушаване и високите температури рязко усложниха пожарната обстановка в област Силистра. В съчетание с небрежността на хората при боравене с огън това доведе до редица критични ситуации през последните дни.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи площи, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи, стопански постройки, пчелини.

Затова от РДПБЗН-Силистра се обръщат с апел към гражданите: Не палете огън на открито! Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети. Затова не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, преминаващи през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.