Над 220 квадрата покриви са изгорели от 35 „отоплителни” пожари

горящ-покривЕксперти от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” призовават към строго спазване на правилата за работа с отоплителни и нагревателни уреди. Статистиката сочи, че от началото на отоплителния сезон в страната при пожари са загинали 74 души и 140 са пострадали. Голяма част от загиналите и пострадалите са хора над 60-годишна възраст, самотно живеещи и трудноподвижни.

От 1 октомври 2015 г. до момента в Силистренска област са възникнали 55 пожара, пряко свързани с отоплителния сезон. 20 от тях са запалвания на комини, при които не са допуснати материални щети. Със загуби са 35 произшествия, като са унищожени повече от 220 квадратни метра покривни конструкции, черна и бяла техника, мебели и друга покъщнина. Пострадалите граждани при пожари са трима.

Още в началото на отоплителния сезон огнеборците в Силистренска област предприеха масови проверки на пожарната обезопасеност в училища, детски и социални заведения, болници и други обекти. С персонала на обектите бяха проведени инструктажи относно работата с отоплителни уреди, действието с уредите за пожарогасене и организиране на евакуация в случай на пожар.

Провеждат се срещи с кметове на малките населени места с оглед провеждане на информационно-разяснителна дейност, насочена към предотвратяване възникването на пожари, вследствие на неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди.