Над 220 маски закриха във Варненци кукерския „сезон“ за годината

Добруджански кукерски събор бе проведен в тутраканското село Варненци. Според кмета на селото Снежана Михайлова са участвали над 220 кукери, събрани в 8 групи. Най-малък участник на събора е 4-годишният Теодор Димитров от село Варненци.

В селото кукерската традиция е поддържана от читалище „Светлина“, което организира събора заедно с местното кметство и община Тутракан. Характерни за селото са черните кукери.

Според силистренския етнограф Донка Съботинова в много селища в Крайдунавска Добруджа кукерският обичай е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19-ти век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени. Обредите са свързани с трудовата дейност на хората и надеждата им за плодородна година.

Историци посочват като първи писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол.

1 thought on “Над 220 маски закриха във Варненци кукерския „сезон“ за годината

 1. Брава бе.
  Донка съботинова не е ли изследвала гребенското население.
  Там в Попина, Гарван, М. Преславец и Пожарево куковете не са чернодрешковци, а белодрешковци. Сутрин из селото шестват белите кукери.Това се ергените,които гостуват на момине.
  Но за това на друго място и друг път.Мисля,че скоро ще стане известно за куковден сред гребенското население.
  Дано бог е с нас.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.