Над 320 деца от 5 държави се веселят в ритмите на танците, песните и приятелството

С Ателие по танци днес в Силистра стартира 24-ят Детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. В Дунавския парк на града над 320 деца от Грузия, Русия, Унгария, Словакия и домакините от Силистра, разучаваха стъпките и пируетите на характерни за народите танци. Фестивалът продължава пет дни с концерти, игри и посещения на културни обекти в града.

Участие във фестивала тази година вземат Фолклорният ансамбъл „Шенава“ от град Снина, Словакия, Танцовата група „Уреки-Алило“ от град Уреки, Грузия, Ансамбъл „Бокрета“ от град Тьокьол, Унгария и Хореографският колектив „Юни” от побратимения на Силистра руски град Ржев.

Домакините са представени от ансамблите „Добруджа“ при община Силистра и „Ритъм“ при читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1966”. От сцената ще се изявят и Детската фолклорна формация „Добруджанче“ и Средношколската танцова формация при АНПТ „Силистра“ при читалище „Доростол – 1870”, Детската фолклорна танцова формация „Гребенци“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Зрителите ще се насладят и на изпълненията на балетите „Лиденс“ и „Б2 балет“, на Клуба за спортни танци „Елеганс“ и Танцовата хип-хоп формация „Ел Форс“ при читалище ”Дръстър – 2012”.

Довечера от 17,00 ч. с дефиле през Силистра танцовият фестивал ще бъде официално открит, а в салона на бившия театър ще е първият фестивален концерт.

Утре от 9,30 ч. на басейна в парка ще се проведе традиционният конкурс „Мис и Мистър фестивал“ /при лошо време в салона на бившия театър/. Вечерта ще се проведе вторият фестивален концерт.

В четвъртък представителни групи на гостуващите състави ще се срещнат с кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. От 17,00 ч. ще се проведе закриващото дефиле и прощалният фестивален концерт.

Културната проява се провежда под патронажа на Министерството на културата и на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов. През настоящата година Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ стана член на Националната секция за България на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – CIOFF. Съветът е създаден през 1970 г. и е официален партньор на ЮНЕСКО, като работи за запазване, съхраняване и популяризиране на традиционната култура и нематериалното културно наследство на народите. CIOFF e представен в над 100 страни по света и координира повече от 1500 международни фолклорни фестивала.

1 thought on “Над 320 деца от 5 държави се веселят в ритмите на танците, песните и приятелството

  1. Сградата на т.н. бивш Театър е за ОСНОВЕН РЕМОНТ! Вътре липсва климатизация, кошмарно е!
    В тази комарена феерия как домакинствате такова събитие?!? Що за организатори сте?

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.