Над 350 български патриоти тръгнаха по стъпките на Таньо войвода

Днес от Тутракан стартира 34-ят традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“ под патронажа на президента Румен Радев, който е изпратил и поздравителен адрес до походниците. Това съобщиха от Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ – основен организатор на похода, който се провежда с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово, министерствата на отбраната и на образованието и науката.

В походната колона, според предварителната информация, ще се наредят над 350 души. В отделните етапи за по един ден в различните населени места по маршрута ще се включват още между 150-200 души. Ще има прегледи на маршовата и патриотичната песен.

Походът по традиция започва с възстановка на слизането на четата на Таньо войвода на дунавския бряг край село Пожарево и шествие в Тутракан.

На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.

Подвигът на четата става широко известен благодарение на изследователската дейност на големия родолюбец и пръв председател на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие” Борис Илиев.