Над 400 български състава чуха гласа на хор „Седянка”

С високото ниво на самодейното си творчество хор „Седянка” спечели право да участва в Световния шампионат по фолклор
С високото ниво на самодейното си творчество хор „Седянка” спечели право да участва в Световния шампионат по фолклор

Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева, при читалище „Доростол 1870“ получи покана за участие в Световния шампионат по фолклор, провеждан от години в български черноморски градове. Това високо признание самодейците получиха след като станаха лауреати в поредното издание на Старопланинския събор „Балкан фолк“, съчетан със Седмия национален шампионат по фолклор „Евро фолк“. Събитията се състояха във Велико Търново с участието на 8 000 изпълнители от над 400 състава от всички етнографски области на страната.

Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAФФ, „Euro Folk Academy” и община Велико Търново са организатори на „Балкан фолк“.

На 21 май хор „Седянка“ ще участва в проявата „Нощ в Художествената галерия“, както и в програмата на 24 май на тържеството в Силистра. В процес на подготовка е благотворителен концерт за края на май – началото на юни. Идеята е на него да бъдат събрани средства за най-стария читалищен състав в града за бъдещи изяви. Сред намеренията на Народно читалище „Доростол 1870“, хор „Седянка“ и община Силистра е провеждането Събор на хоровете от крайдунавските страни, какъвто не е имало от доста години. Миналата година се навършиха 115 години от първия събор, което не бе отбелязано с никаква проява.