Над 500 произшествия са обслужили пожарникарите в област Силистра от началото на годината досега

С повече от 100 са се увеличили произшествията, обслужени от служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Силистра, от началото на годината до края на месец август. Докато към 31 август 2014 г. огнеборците са реагирали на 397 произшествия, то през същия период на настоящата годин


С повече от 100 са се увеличили произшествията, обслужени от служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Силистра, от началото на годината до края на месец август. Докато към 31 август 2014 г. огнеборците са реагирали на 397 произшествия, то през същия период на настоящата година те са нараснали на 506.
Ликвидирани са 106 пожара с материални загуби, а в 276 случая е извършена гасителна дейност в сухи треви и отпадъци без преки материални щети. 65 са случаите на оказана техническа помощ, а извършените аварийно-спасителни дейности са 29.
Като най-чести причини за пожарите с материални щети се открояват човешката небрежност при работа с огън – 26, и късото съединение – 24, следвани от неправилно ползване на отоплителни уреди – 15, техническа неизправност – 8, и др.
Повече от половината от пожарите със загуби са възникнали в жилищната и битовата сфера – 62, следвани от тези в транспорта – 18, и в селското стопанство – 10.
В 28 случая противопожарните екипи са реагирали на лъжливи повиквания.
От началото на годината до 31 август в Силистренска област при пожари е загинал един гражданин, пострадалите са шестима.

* * *
На 14 септември българските огнеборци честват своя професионален празник. На този ден през 1905 г. в София по инициатива на 17 пожарни команди е открит Първият пожарникарски събор – едно от най-значимите събития в историята на пожарното и спасителното дело в страната.
В чест на празника РД ПБЗН-Силистра кани жителите и гостите на града на 11 септември от 16.30 часа в центъра на града (зад Общината) на демонстративно занятие по гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности.